Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Duggan sköt inte mot polisen

29-årige Mark Duggan, vars död utlöste upploppen i London, avlossade inga skott mot polisen innan han sköts ihjäl. Det visar resultatet av en oberoende utredning som redovisades på onsdagen.

Duggan sköts ihjäl av polisens insatsstyrka i samband med att han skulle gripas på Ferry Lane i Londonstadsdelen Tottenham i torsdags. Händelsen blev den utlösande faktorn för de följande dagarnas våldsamma upplopp som nu har spridits sig till flera brittiska städer.

Det har tidigare varit oklart om 29-åringen avlossat några skott mot polisen. Men enligt en utredning av the Independent Police Complaints Commission, IPCC, som redovisades på onsdagen tyder nu allt på att den kula som träffade en polismans radio inte kom från Duggans vapen, utan var en rikoschett från en av polisens egna kulor.

– Den tekniska undersökningen kan hittills bekräfta att kulan som träffade polismannens radio var av samma typ som polisen använder. Även om den ska testas vidare är det troligt att den avlossats från en Heckler & Koch MP5, sade Rachel Cerfontyne, IPCC, i ett uttalande som brittiska the Guardian hänvisar till på onsdagen.

Cerfontyne bekräftar vidare att ett laddat handeldvapen hittades vid Mark Duggans kropp, men att det inte finns några bevis som tyder på att vapnet avlossats. Mark Duggan träffades av ett skott i bröstet, och ett i ena armen. Han fick akut vård av personal från ambulans och ambulanshelikopter men dödförklarades på platsen klockan 18.41 på torsdagskvällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.