Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dussintals dödade i polisräder efter terrordåd

Protester i Karachi efter torsdagens terrordåd.
Protester i Karachi efter torsdagens terrordåd. Foto: AFP

Pakistans säkerhetsstyrkor slår till hårt efter det bombattentat som på torsdagen dödade nästan 90 personer. Dussintals misstänkta terrorister har dödats, och gränspassager till Afghanistan har stängts.

Minst 39 personer som de pakistanska myndigheterna betecknar som terrorister har dödats i räder under natten till fredagen, rapporterar al-Jazira.

Offensiven är ett svar på torsdagens blodiga självmordsdåd i Sindhprovinsen, då 88 personer dödades och hundratals skadades. Dödssiffran har på fredagen räknats upp. Minst 20 barn tros finnas bland dödsoffren.

Läs mer: 75 dödade i attack mot helgedom i Pakistan

Bomben sprängdes vid en helgedom inom den islamiska trosriktningen sufism, filosofen Lal Shahbaz Qalandars grav, i staden Sehwan. Varje torsdag kommer tusentals människor till helgedomen för att delta i böner och rituella danser.

Terrorsekten Islamiska staten har tagit på sig attentatet, som är det värsta på pakistansk mark på drygt två år.

Hela den gånga veckan har varit blodig i Pakistan med flera terrorattacker som talibanerna, eller deras pakistanska avläggare, har tagit på sig skulden för. I måndags dödades 13 personer av en bomb i storstaden Lahore. På onsdagen skedde två självmordsattacker med sex dödsoffer i Peshawar.

Militären i Pakistan har länge anklagat regeringen i Afghanistan för att se mellan fingrarna på att pakistanska talibankrigare och andra militanta grupper gömmer sig i det krigshärjade västra grannlandet.

Två gränsövergångar till Afghanistan har nu stängts. Islamabad kräver att Kabul söker upp och griper 76 utpekade terrorister som sägs gömma sig på den afghanska sidan.

Myndigheterna hävdar att 3.500 krigare dödats sedan en säkerhetskampanj inleddes 2014 för att förgöra talibanerna i de så kallade stamområdena i Waziristan i nordväst. Samtidigt har minst 583 soldater dödats.

I december 2014 attackerade talibaner en skola i Peshawar nära gränsen till Afghanistan och massakrerade 154 personer, mest skolbarn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.