Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 19:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ebola-patraffat-i-uganda-forsta-fallet-sedan-utbrottet-i-kongo-kinshasa/

Världen

Ebola påträffat i Uganda: Första fallet sedan utbrottet i Kongo-Kinshasa

Uganda har bekräftat sitt första fall av ebola sedan det nuvarande sjukdomsutbrottet startade i Kongo-Kinshasa, rapporterar Reuters.

Det rör sig om en femårig kongolesisk pojke som vårdas för sjukdomen i Uganda, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

– Det här är det första bekräftade fallet av i Uganda under det pågående ebolautbrottet  i grannlandet Kongo-Kinshasa, meddelar organisationen i ett uttalande.

Den sjuke pojken anlände till Uganda på söndagen efter att familjen sökt vård på sjukhuset Kagando som ligger i landet. Att det rör sig om ebola har konstaterats på tisdagen, enligt Världshälsoorganisationen.

Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa har pågått sedan i augusti. Uppgifter från hälsodepartementet gör gällande att 2.062 människor smittats av sjukdomen, varav 1.390 personer har dött.

Grannlandet Uganda har drabbats av regelbundna ebolautbrott genom åren. Enligt Reuters är de ugandiska hälsoanläggningarna som behandlar sjukdomen relativt robusta.

I förebyggande syfte har nästan 4.700 sjukvårdare i Uganda vaccinerats och övervakningen av sjukdomen intensifierats, enligt Världshälsoorganisationen. Det värsta ebolautbrottet i Uganda ägde rum år 2000, när 425 personer smittades och fler än hälften av dem dog.

Läs mer: Mässlingsepidemi dödligare än ebola i Kongo-Kinshasa