Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ecuador-assange-kommer-inte-kastas-ut-fran-ambassaden/

Världen

Ecuador: Assange kommer inte kastas ut från ambassaden

Enligt Wikileaks var organisationens grundare Julian Assange på väg att kastas ut från Ecuadors ambassad i London, men detta tillbakavisas nu av Ecuadors regering. Arkivbild. Foto: Alastair Grant/AP

Ecuadors ambassad i London kommer inte att kasta ut Julian Assange. Det försäkrar Ecuadors regering i ett uttalande, men kritiserar samtidigt Wikileaksgrundarens ”otacksamhet och respektlöshet” mot landet.

Rätta artikel

För att undkomma brittiska myndigheter och en utlämning till Sverige, där han anklagades för våldtäkt, har Julian Assange befunnit sig på Ecuadors ambassad i London sedan juni 2012. 

Under torsdagskvällen kom dock uppgifter från Wikileaks om att Assange var på väg att kastas ut, ”inom timmar eller dagar”, efter ett påstått avtal med brittiska myndigheter. Bakgrunden sades vara att visselblåsarorganisationen i mars rapporterat att Ecuadors president Lenín Moreno utreds för korruption.

Läs mer: Beväpnad polis utanför Ecuadors ambassad

Sent på fredagskvällen lokal tid släppte dock landets utrikesdepartement ett uttalande där man tillbakavisar uppgifterna om att Assange skulle tvingas bort från ambassaden.

”Ecuador avvisar kategoriskt de 'fake news' som nyligen cirkulerat på sociala medier, många spridda av en organisation kopplad till Mr Assange, gällande ett omedelbart avslutande av den diplomatiska asyl han haft sedan 2012”, står det i uttalandet enligt Reuters.

”Genom att släppa information som förvränger sanningen har Assange och hans medarbetare återigen uttryckt sin otacksamhet och respektlöshet mot Ecuador”, fortsätter de.

Förra året införde Ecuador nya regler gällande Assanges uppehälle på ambassaden, bland annat att han skulle betala för sina medicinska räkningar och städa upp efter sin katt. Assange hävdar att Ecuador försöker avsluta hans asyl och att de även försöker isolera honom från besökare och spionera på honom. 

Han överklagade de nya levnadsreglerna till både en lokal och internationell domstol, med hänvisning till kränkning av hans mänskliga rättigheter, men fick avslag båda gångerna.