Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ecuador: Brittiskt hot om att stega in och arrestera Assange

Storbritannien har utfärdat ”ett hot” om att ta sig in på Ecuadors Londonambassad för att där arrestera Julian Assange. Det hävdar Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño, enligt brittiska mediebolaget BBC.

Patiño uppger att ett beslut i frågan om ecuadoriansk asyl till Wikileaksgrundaren Assange kommer att tillkännages klockan 14 på torsdagen, svensk tid.

Under en presskonferens i Ecuadors huvudstad Quito på onsdagen förklarade utrikesministern:

– I dag har vi från Storbritannien mottagit ett uttalat hot, i skriftlig form, om att de (britterna, reds anm) kan komma att storma vår ambassad i London om vi inte överlämnar Julian Assange.

Ricardo Patiño fortsatte:

– Ecuador tillbakavisar med starkaste eftertryck det explicita hot som det brittiska meddelandet utgör.

Vidare förklarade utrikesministern att om åtgärden vidtas kommer detta av Ecuador tolkas som en oacceptabel, ovänlig och fientlig handling samt ett försök att kränka Ecuadors suveränitet.

– Det skulle tvinga oss att ta till motåtgärder, sade Ricardo Patiño – och tillade:

– Vi är inte en brittisk koloni.

En talesperson för brittiska utrikesministeriet förklarade att Storbritannien alltjämt är ”fast beslutet” att fullfölja åliggandet att utlämna Julian Assange till Sverige. Samtidigt förklarade talespersonen att Ecuador fortlöpande under processen informerats av Storbritannien om de juridiska grunderna för att, på ett sätt som står i samklang med respekten för mänskliga rättigheter, genomföra utlämningen.

– Vi är fortfarande fast beslutna att verka för en ömsesidigt godtagbar lösning, tillade talespersonen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.