Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ecuador säger nej till Assangeförhör

Ecuador säger, på formella grunder, nej till den svenska åklagarens begäran från maj 2015 om att få förhöra Wikileaks grundare Julian Assange i London.

Enligt landets riksåklagare tänker Ecuador sköta utredningen och vill därför ha en lista på de frågor som den svenska åklagaren vill ställa, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Vi överväger nu om det påverkar möjligheterna att genomföra utredningsåtgärderna och om vi i så fall ska skicka en förnyad ansökan”, säger överåklagare Marianne Ny.

Assange flydde till Ecuadors ambassad i London 2012.

Efter att Assange besökt Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas i augusti 2020.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.