Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ecuador-ska-lamna-ut-dokument-som-tillhor-assange-till-usa/

Världen

Ecuador ska lämna ut ägodelar som tillhör Assange till USA

Ecuador kommer att lämna över ägodelar som tillhör Julian Assange till USA, rapporterar AFP.

Nu försöker Assanges advokater stoppa överlämnandet.

Rätta artikel

Efter sju år tvingades Wikileaks-grundaren Julian Assange lämna Ecuadors Londonambassad i förra månaden och sitter i fängelse för att ha brutit mot borgensvillkor.

Nu kommer Ecuador lämna över föremål som Julian Assange har kvar på Ecuadors ambassad till USA, rapporterar AFP.

– Det blir åklagarmyndigheten som avgör vilka föremål som ska och inte ska delas med de amerikanska myndigheterna och vilka personliga ägodelar som måste återlämnas till dess ägare, säger Ecuadors utrikesminister José Valencia till en lokal tv-kanal enligt AFP och menar att det sker helt lagligt.

Förutom dokument kan föremål som dator, mobiltelefon, minneskort och andra elektroniska föremål komma att lämnas över till USA. 

Enligt AFP har polisen fått klartecken från åklagare att på måndag gå igenom rummet där Assange vistades på ambassaden och hämta hans tillhörigheter. 

Assanges advokater har lämnat in en ansökan för att försöka stoppa överlämnandet.

USA vill få Assange utlämnad för den roll han påstås ha haft i publiceringar av hemlighetsstämplade militära dokument 2010. 

Samtidigt har åklagare Eva-Marie Persson återupptagit en förundersökning mot Assange som gäller en misstänkt våldtäkt i Sverige i augusti 2010. Hon kommer att begära honom häktad i sin utevaro och få till en europeisk arresteringsorder. Vid en konkurrenssituation mellan Sverige och USA är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen.

Läs mer: Fallet Assange: Det händer nu