Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ecuador ”vill samarbeta” om Assange

Julian Assange.
Julian Assange. Foto: John Stillwell/AP

Efter Sveriges förfrågan om att förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London meddelar landets utrikesminister nu att man "kommer att samarbeta".

Men att det inte är säkert att den svenska åklagaren får leda något förhör.

"Det går inte att bedöma när ett svar är att vänta", konstaterade den svenska åklagarmyndigheten i en lägesrapport på sin sajt på onsdagen. I den offentliggjordes det att en begäran om att förhöra den sexbrottsmisstänkte Wikileaksgrundaren skickats från justitiedepartementet till riksåklagarämbetet i Ecuador.

Men svaret dröjde inte.

– Vi kommer att samarbeta med det svenska rättsväsendet så att de kan få ställa frågor. Det har vi sagt från början. Men det kommer att göras utifrån ecuadoriansk lagstiftning, säger Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño i en intervju med nyhetssajten Ecuador Inmediato.

När alla tillstånd och arrangemang är klara ska utredningsåtgärderna genomföras av biträdande chefsåklagaren Ingrid Isgren tillsammans med en utredare från polisen, enligt åklagarmyndigheten. Men att döma av Ricardo Patiños beskrivning av den väntande proceduren är det långt från solklart att det blir så.

– Det innebär vanligtvis att de skickar frågor till Ecuadors åklagarmyndighet, och att en representant från myndigheten sedan är den som ställer frågorna. Troligen med en representant från Sverige närvarande, säger han.

Julian Assange är misstänkt för sexbrott i Sverige. Han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London i augusti 2012. Ecuador och Sverige kom nyligen överens om ett avtal som ger Sverige möjlighet att förhöra honom.

Ricardo Patiño ifrågasätter i intervjun med Ecuador Inmediato varför en förfrågan om att genomföra ett förhör dröjt så länge.

– Det gäller att vara lite misstänksam, säger utrikesministern.

– Vi tror att det rör sig om förföljelse, och därför gav vi honom politisk asyl.

Julian Assange

Australiern Julian Assange grundade Wikileaks 2006. Tusentals dokument, främst amerikanska, har offentliggjorts.

2010 efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Rubriceringarna och misstankarna har därefter ändrats flera gånger.

Han greps senare i Storbritannien. Efter en utdragen juridisk process slog högsta instans i Storbritannien i juni 2012 fast att Assange ska överlämnas till Sverige. Assange tog sig till Ecuadors ambassad i London och sökte och fick politisk asyl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.