Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Efter angrepp på flyktingar i tyska Sachsen: Minister kritiserar polisen

En aggressiv mobb som hetsar mot flyktingar, förläggningar som sätts i brand och islamfientliga demonstrationer på gatorna. Den tyska delstaten Sachsen har den senaste tiden förknippats med en rad främlingsfientliga händelser. Nu riktar Sachsens vice regeringschef vass kritik mot polisen.

En främlingsfientlig mobb som försökte stoppa en buss med flyktingar i det lilla samhället Clausnitz skapade nyligen rubriker och väckte avsky. Bara någon dag senare sattes en blivande flyktingförläggning i staden Bautzen i brand.

Både Clausnitz och Bautzen ligger i delstaten Sachsen i östra Tyskland. Redan tidigare har Sachsen förknippats med upplopp mot flyktingar, bland annat i städerna Heidenau och Freital, vilket DN rapporterat om.

Det är också i Sachsens huvudstad Dresden som den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt starkaste fäste.

Efter de senaste händelserna i Clausnitz och Bautzen menar nu Sachsens näringsminister och vice regeringschef Martin Dulig (socialdemokratiska SPD) att "rasism är det största framtidshotet, det säger förtagare, det säger högskolor, det känner man dagligen".

Men ministern riktar också giftig kritik mot delstatens polis. Sachsens regeringschef Stanislaw Tillich (kristdemokratiska CDU) har tidigare efterlyst fler poliser. Men Dulig undrar hur det står till med åsikterna i delstatens poliskår.

– Kan det vara så att sympatierna för Pegida och Alternative für Deutschland är större bland poliser än i den genomsnittliga befolkningen, säger Martin Dulig i en intervju i tidningen Die Zeit som fått stor spridning.

Alternative für Deutschland (AfD) är ett högerpopulistiskt parti som just nu går framåt i opinionsmätningarna.

Dulig tar särskilt upp händelserna i Clausnitz, där en hotfull mobb mötte en buss med tjugo flyktingar med rop som "stick härifrån", och försökte blockera vägen.

Ett videoklipp visar en flyktinggrabb som ser vettskrämd ut inför anblicken av sina blivande grannar. På ett annat klipp syns hur en polis hårdhänt lyfter en pojke ut ur bussen och in i huset.

Dagen därpå försvarade en polischef åtgärden och menade att pojken provocerat mobben med sina gester och att polismannen bara såg till att situationen inte eskalerade.

– Titta på det fallet. Polisschefen förvandlar hastigt och lustigt flyktingarna till gärningsmän. Varför får det (sådana uttalanden) inga konsekvenser? undrar Dulig.

Ministern är inte den enda politikern som kritiserar polisen i Sachsen för att vara blind på höger öga.

– I Sachsen håller man övervakning av motdemonstranter för legitimt, men man övervakar inte Pegida-hetsarna. Och ingen störs av att rädda flyktingar slits ut ur en buss som i Clausnitz. Det är beklämmande, skrev Leipzigs borgmästare Burkhard Jung i en artikel i tidningen Der Tagesspiegel häromdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.