Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 07:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-avhoppet-kinesiska-avhopparen-fruktar-for-sitt-liv/

Världen

Efter avhoppet – kinesisk man fruktar för sitt liv

Foton på de kidnappade bokförläggarna Lee Bo (t v) och Gui Minhai (t h). Foto: PHILIPPE LOPEZ

Den kinesiske avhopparen Wang Liqiang fruktar för sitt och sin familjs liv i Australien, där han söker politisk asyl, enligt The Guardian. Familjen befinner sig på turistvisum på hemlig plats i Sydney, sedan Wang i intervjuer i Australien avslöjat sin roll inom Kinas underrättelsetjänst.

Den 26-årige Wang har berättat hur ett börsnoterat företag i Hongkong, där han tjänstgjort, fungerat som fasad för Kinas underrättelsetjänst och hur han själv bland annat infiltrerat och hjälpt andra kineser att nästla sig in på universitet och i demokratirörelsen i Hongkong. 

Han har också klargjort att han deltog i kidnappningen av Lee Bo, en kollega till den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai.

Kinas utrikesdepartement och statskontrollerade medier anklagar nu Wang för att vara en svindlare och en lögnare.

– Lögner är alltid lögner, oavsett hur bisarr komplotten är och hur den än spelas upp, sa talespersonen för kinesiska UD Geng Shuang vid en presskonferens i Peking i måndagskväll.

Australiska politiker och medier fortsätter att hitta på fall med kinesiska spioner och infiltration, fortsatte han.

En kinesisk professor, Li Haidong, som uttalar sig i Global Times, som står det styrande Kommunistpartiet nära, menar att Wangs ringa ålder leder till frågan:

 – Hur kan en 26-årig man som bor med fru och barn i Australien vara en spion? 

En annan expert, Yu Lei, menar att om Wang verkligen var en kinesisk spion hade den australiska underrättelsetjänsten pressat honom på uppgifter och skyddat hans identitet.

– Med tanke på spridningen om saken i medier, så är det troligt att att den australiska underrättelsetjänsten inte tror på Wangs historia, utan i stället visar upp honom offentligt, vilket ger medier goda möjligheter att smutskasta Kina, säger Yu till Global Times.

Enligt ett tillkännagivande från säkerhetsmyndigheten i Shanghai utreds Wang Liqiang för en svindel som påstås ha skett 2016.

Misskrediteringen följer ett mönster som också mött Gui Minhai och många andra personer som fängslats i Kina eller som av annan anledning misshagar det Kinesiska kommunistpartiet.

– Han förnekar de anklagelserna (om svindeln), säger George Newhouse, Wangs advokat i Australien, till The Guardian.

En av experterna som undersökt Wang Liqiangs påståenden, Alex Joske vid Australian Strategic Policy Bureau Institute säger till den brittiska tidningen att det finns anledning att tvivla på anklagelserna om svindel som riktats från Kina. 

Av den kinesiska polisens uttalanden att döma, menar han, står det klart att Wang nu är en måltavla. 

En annan säkerhetsexpert varnar för risken för vedergällning och uppmanar till betydande åtgärder för att skydda den kinesiske mannen och hans familj.