Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-chernobyl-sa-har-tv-serien-forandrat-turismen-till-karnkraftsomradet/

Världen

Efter Chernobyl: Så har tv-serien förändrat turismen till kärnkraftsområdet

Den övergivna nöjesparken i Pripjat. Foto: Nicole Evatt/AP

Turismen till kärnkraftsområdet Tjernobyl har fått ett rejält uppsving efter att tv-serien Chernobyl hade premiär i våras. Svenska resebolag rapporterar om fler bokningar och en bredare målgrupp.

– Jag har svårt att tänka mig att det är något annat än tv-serien som har haft effekt, säger Olle Steiving på Iventus.

Tv-serien Chernobyl handlar om den värsta kärnkraftskatastrofen någonsin, som inträffade 1986 i Tjernobyl i den dåvarande Sovjetrepubliken Ukraina.

Efter att tv-serien hade premiär i maj vittnar flera utländska researrangörer om en bokningsökning på upp till 40 procent, skriver nyhetsbyrån Reuters. 

Det finns olika typer av turer att välja på. Besökare har bland annat möjlighet att besöka den övergivna staden Pripjat – där 50.000 personer bodde innan staden utrymdes i spåren av kärnkraftsolyckan – den exploderade reaktorn och en nöjespark.

– Många kommer hit, de ställer många frågor om tv-serien, om alla händelser. Människor blir mer och mer nyfikna, säger guiden Viktoria Brozhko till Reuters

Under rundresan exponeras besökarna för ungefär två mikrosievert, vilket motsvarar strålningsdosen under ett vanligt dygn hemma, uppger guiden. 

Ett övergivet operatörsrum i Tjernobyl. Foto: Efrem Lukatsky/AP

Även svenska resebolag har noterat ett ökat intresse i tv-seriens spår. Resebolaget Iventus, som erbjuder rundturer i området, har en weekendresa inplanerad i september – till den har bokningarna fördubblats jämfört med tidigare. 

– Vi har kört i nio–tio år och haft ett ganska stort intresse över huvud taget de senaste åren. Men det stämmer definitivt att det har ökat i sommar, säger resebolagets chef Olle Steiving.

Han menar att tv ofta får genomslag på resebokningar.

– Jag har svårt att tänka mig att det är något annat än tv-serien som har haft effekt. Men det kan vara en dubbel effekt, först kom tv-serien och sedan skrev tidningarna om den. 

02:48. DN:s fotograf Roger Turesson var på plats då radioaktivitet upptäcktes vid kärnkraftverket i Forsmark – som senare ledde till upptäckten av Tjernobylkatastrofen.

Researrangören Östresor ser en kraftig uppgång av bokningar efter att tv-serien släpptes. Bolaget arrangerar resor till området nästan varje vecka. 

Adriana Tocca på Östresor skriver i ett mejl till DN att den typiska resenären tidigare var någon som var fascinerad av spökstäder – de flesta åkte för att se hur naturen tagit över Pripjat. 

”Nu är en betydligt bredare målgrupp intresserad av att åka dit och många stannar också två dagar och övernattar på ett hotell inom zonen”, skriver hon.

Ett hem i byn Kopatji som övergavs efter kärnkraftskatastrofen. Foto: Nicole Evatt/AP

Vanligaste frågan är om det är hälsovådligt att besöka Tjernobyl med tanke på strålningen. 

”Vårt svar är att strålningen är större när man flyger på 10.000 meters höjd jämfört med när man besöker Tjernobyl i en dag.”

Läs mer

Vilka var de i verkligheten – personerna i ”Chernobyl”? 

Korrekta detaljer i HBO-serien ”Chernobyl” väcker stor uppmärksamhet 

När Forsmark upptäckte Tjernobylkatastrofen 

EU: Så utnyttjar Kremlvänliga medier tv-serien Chernobyl för att sprida desinformation