Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-dodsskjutning-i-kalifornien-fbi-oppnar-utredning-om-terrorism/

Världen

Efter dödsskjutning i Kalifornien – FBI öppnar utredning om terrorism

Tre människor dog och 13 skadades efter skjutningen på matfestivalen i Gilroy i Kalifornien den 29 juli. Foto: Noah Berger

FBI öppnar nu en utredning om terrorism efter dödsskjutningen på en matfestival i Gilroy i Kalifornien, enligt The Hill

Den 19-årige mannen bakom dådet ska ha använt en Kalasjnikov när han sköt ihjäl minst tre personer och skadade 13.   

Det var på en presskonferens på tisdagen som FBI berättade att de nu inleder en utredning om terrorism efter dödsskjutningen på den årliga vitlöksfestivalen i Gilroy i Kalifornien den 29 juli.  

Tjänstemän inom FBI bekräftade under presskonferensen att de har hittat en lista med måltavlor som den misstänkta skytten ska ha skrivit. Det är anledningen till att FBI nu utreder händelsen som ett eventuellt terrorbrott. 

De organisationer och individer som fanns med på listan kommer att meddelas av FBI att de var måltavlor, berättade tjänstemännen. 

– På grund av upptäckten av mållistan så har FBI inlett en fullständig utredning om terrorism. Vi letar fortfarande efter en motivbild, men utifrån den informationen vi har så inleder vi en utredning om terrorism, säger en talesperson för FBI, enligt The Hill.

Måltavlorna på listan är ”religiösa, personer i regeringen, politiker på båda sidorna av representanthuset”. 

Utredningen kommer efter en dryg vecka efter att den misstänkte 19-åringen sköt ihjäl tre personer och skadade 13 personer. 

Enligt polisen hade 19-åringen klippt sönder ett stängsel för att undvika metalldetektorer och annan säkerhet vid entrén. Inne på festivalen började han skjuta folk, till synes helt slumpmässigt. Gärningsmannen sköts till döds av polisen inom en minut efter att skottlossningen börjat. 

Under en husrannsakan hos 19-åringen ska polisen ha hittat en del högerextrem och anti-islamistisk litteratur. 

Fyra dagar innan dådet ska 19-åringen ha skapat ett Instagramkonto där han lagt ut en bild från festivalen kort innan skjutningen. I bildtexten nämner han vitlöksfestivalen, enligt CNN.

Stadens årliga vitlöksfestival lockar tusentals besökare.

Läs mer: Tre dödade i skjutning på matfestival – tonårspojke misstänkt gärningsman