Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-el-paso-dadet-mexiko-vill-att-usa-lamnar-ut-garningsmannen/

Världen

Efter El Paso-dådet: Mexiko vill att USA lämnar ut gärningsmannen

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard kallar skjutningen för en terrorhandling mot mexikaner i USA. Foto: Mark Garten/AP

Mexiko kräver skydd för sina medborgare som vistas i USA – efter den blodiga skjutningen i El Paso då 20 personer dog.

Samtidigt vill man få den misstänkte gärningsmannen utlämnad och ställa honom inför rätta för terrorbrott.

Skjutningen inträffade på lördagen i stormarknaden Walmart i El Paso, som ligger i Texas nära den mexikanska gränsen.

Minst 20 personer dödades och 26 skadades. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman – enligt flera källor 21-årige Patrick Crusius från Dallasförorten Allen.

Myndigheterna misstänker att han lade ut ett främlingsfientligt manifest på ett nätforum innan attacken, i dokumentet anklagar han migranter och latinamerikaner för att ta amerikaners jobb.

01:16. Inom loppet av drygt 12 timmar öppnar två personer eld mot folksamlingar i USA i El Paso, Texas och Dayton, Ohio.

Nu kräver Mexiko att USA skyddar mexikaner och mexikan-amerikaner som bor i USA. Många ser dådet som ett uttryck för de stigande spänningarna mellan USA och Mexiko, som bottnar i meningsskiljaktigheter kring migration, våld och vapen. 

Enligt Mexikos USA-ambassadör Martha Bárcena späs spänningarna på av president Trumps retorik, då han pratar om en ”invasion” av mexikaner.

”Främlingsfientlig och rasistisk retorik utgör en grogrund för hatbrott”, skriver hon på Twitter enligt New York Times

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard säger att regeringen kommer att be USA att göra ett tydligt ställningstagande mot hatbrott. 

Foto: John Locher/AP

Samtidigt undersöker mexikanska regeringen om det finns tillräckligt med underlag för att få den misstänkte gärningsmannen utlämnad till Mexiko. Landet planerar också att vidta juridiska åtgärder mot den som sålde vapnet till gärningsmannen. 

– Vi anser att vapenfrågan är avgörande, säger Marcelo Ebrard enligt New York Times. 

Han kallar skjutningen för en terrorhandling mot mexikaner i USA. 

– Mexiko vill uttrycka sitt yttersta fullständiga fördömande och förkastelse av den här barbariska handlingen där oskyldiga mexikanska män och kvinnor dödades. Vi är rasande. Vi stöder inte den här hatkulturen, säger han enligt CNN

Läs mer: 

Sorg i El Paso: ”Ofattbart att det hände här” 

Nätforumets grundare efter El Paso-dådet: Stäng sajten 

Två masskjutningar på 12 timmar – detta hände i USA