Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-ett-dygns-paus-eu-ledarna-forsoker-en-gang-till/

Världen

Efter ett dygns paus – EU-ledarna försöker en gång till

Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Efter att ha sovit på saken gör EU-ländernas ledare i dag ett nytt försök att hitta en mix av namn för EU:s toppjobb som kan få stöd av tillräckligt många länder.

Men det finns en risk att ett dygns eftertanke inte hjälper, motsättningarna är stora.

TT Text
EU-valet 2019

När toppmötet, som inleddes i söndags, tog paus i går efter nästan ett dygns förhandlingar och nattmangling var det en radda hålögda presidenter, premiär- och statsministrar som kom ut från mötet, tomhänta.

– Nu gäller det att tänka utanför boxen och inte bli fast i det som har varit. Det är ingen idé att arbeta vidare med exakt samma förslag, sade statsminister Stefan Löfven om misslyckandet när mötet pausades till i dag klockan 11.

Dagens upplägg är enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att EU-ledarrna först tar ett vanligt möte och eventuellt, om det behövs, låter det hela gå över i en lunch där diskussionerna fortsätter. Det finns inga klockslag angivna för när det hela är tänkt att vara färdigt, men tidigare har ambitionen att få till ett paket som kan hålla före det att EU-parlamentet på onsdagen ska välja en ny talman.

Det är dags att vi skärper oss, tyckte den franske presidenten Emmanuel Macron, som var mycket kritisk efter maratonmötet igår. Tysklands förbundskansler Angela Merkel var inte överoptimistisk men har en förhoppning att det ska gå lättare att komma överens efter att alla har tänkt över läget och vilat lite.

De fem uppdrag som finns med i pusslet som ska läggas är talmansposten i parlamentet, ordförandeposten i EU-kommissionen, ordförandeposten i Europeiska rådet, chefsposten för Europeiska centralbanken samt jobbet som EU:s höga representant i utrikesfrågor.

Men både vid det ordinarie toppmötet vid midsommar samt söndagens möte har EU-ledarna misslyckats med att få till den mix av olika politiska läger, balans män/kvinnor, små och stora länder och länder från olika delar av unionen som antas vara nödvändig för att tillräckligt många ska tycka att det är en bra kompromiss.

– Vi får titta på alla möjliga varianter naturligtvis, både partier på olika positioner, men också namn. Det är vår skyldighet. Vi har ett ansvar att lägga fram ett förslag, sade Stefan Löfven efter gårdagen.

När mötet pausades hade EU-ledarnas ”arbetsförmedlare”, den permanente rådsordföranden Donald Tusk försökt arbeta fram en paketlösning där nederländske socialdemokraten Frans Timmermans skulle bli kommissionsbas, tyske kristdemokraten Manfred Weber parlamentets talman och bulgariska Världsbankschefen Kristalina Georgieva skulle få ta över Tusks jobb som rådsordförande.

Georgievas namn – eller snarare uppdrag – har dock väckt frågetecken, eftersom hon inte har någon egen erfarenhet som stats- eller regeringschef, vilket anses vara ett krav för att leda just stats- och regeringschefernas arbete.

Sedan Tusks paketlösning inte fått tillräckligt med stöd har också Georgievas kandidatur flyttats över till att snarare i stället gälla posten som ny utrikeschef, meddelar Bulgariens premiärminister Boyko Borissov efter mötet.

Timmermans kandidatur möter stort motstånd från länder som Italien, Polen och Ungern. Timmermans har, i sin nuvarande roll som vice ordförande i EU-kommissionen, varit drivande i kritiken mot Polen och Ungern för att inte leva upp till unionens grundläggande demokratiska standarder.

Läs mer: 

Stefan Löfven missar sin egen sommarturné

Högerpopulisterna fortsatt splittrade i EU-parlamentet

Därför är det så få kvinnor i EU-parlamentet

Pia Gripenberg: Mitt tips är att Vestager blir kompromisskandidaten som toppmötet enas kring