Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Efter flygkatastrofen – Kievs invånare fruktar eskalerad konflikt

01:03. Lugnet råder i Kiev – trots flygkatastrofen i östra Ukraina. Men nu oroar sig stadens invånare vad som väntar härnäst och ifall konflikten kan ta ny fart även i huvudstaden. DN har besökt torget Majdan i Kiev.

Lugnet råder i Kiev – trots flygkatastrofen i östra Ukraina. Men nu oroar sig stadens invånare för att konflikten kan ta ny fart även i huvudstaden.
DN har besökt torget Majdan i Kiev. Platsen där Ukrainakrisen har sitt ursprung från november förra året.

Det är nära folktomt på gatorna in till torget Majdan i centrala Kiev. Än syns resterna av vad som lett till en djup diplomatisk kris runt om i världen. Bland bildäck, gatstenar och taggtråd bor några av de som var med i demonstrationerna. De har inte råd att flytta och har inget hem. Det var här som revolutionen bröt ut i november förra året, som ledde till president Viktor Janukovytj störtades i februari.

Vid torget träffar vi en äldre man i militärliknande uniform, som varken vill vara med på bild eller med namn, men han berättar för oss att han inte trodde att demonstrationerna skulle få de konsekvenser som de har fått.

– Vi trodde nog aldrig att det skulle bli sådana konsekvenser, säger han och fortsätter:

– I och med flygkatastrofen i veckan har konflikten blivit ännu större.

Flygolyckan är även ett ämne som dominerar ukrainska medier under lördagen. Tidningarna ger olika bilder av händelsen.

Dagstidningen Segodnya förklarar att det är proryska separatister som ligger bakom handlingen och har rubriken Flygplanets öde: Världen, hjälp Ukraina. Tidningen Fakty hänvisar till den påstådda läckta konversationen mellan soldater och ledaren för en rysk militärgrupp efter kraschen som bekräftar att man skjutit ner ett malaysiskt passagerarplan.

Den ryskvänliga tidningen Komsomolskaya Pravda v Ukraine säger att ryska separatister inte hade möjlighet att skjuta ner planet. Tidningen påstår att experter säger att flygplanet, en Boeing 777, kunnat flygas av en tredje part, och att just Boeingplan är utrustade med sådana system som kan fjärrstyras. Således är det inte med säkerhet fastslaget att en missil träffat planet. Tidningen hänvisar även till att det endast var Boeingplan som var inblandade i terrorattackerna 2001 i New York, och påstår att det har att göra med att en Boeing kan fjärrstyras.

Ovissheten är stor bland befolkningen i Kiev. Mannen på Majdan förklarar för oss att han är orolig över utvecklingen framöver, särskilt med tanke på den krisande ekonomin.

– Just nu är det lugnt här på Majdan. Men vad händer när vi inte har råd att flytta? I höst behöver vi gas i Ukraina, och vår ekonomi är katastrof. Det kan bli rörigt igen.

Vad som händer härnäst återstår att se. Men Kiev håller andan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.