Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 18:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-franska-fallet-who-uppmanar-lander-att-undersoka-tidiga-covid-19-fall/

Världen

Efter franska fallet: WHO uppmanar länder att undersöka tidiga covid-19-fall

En kvinna på en gata i Paris. Hon är inte direkt kopplad till innehållet i artikeln.
En kvinna på en gata i Paris. Hon är inte direkt kopplad till innehållet i artikeln. Foto: Christophe Ena/AP

WHO uppmanar länder att granska misstänkta tidiga fall av covid-19. Detta sedan en man i Frankrike nu bekräftats ha varit smittad av coronaviruset redan i december förra året.

– Det här ger en helt ny bild av allting, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier.

Fyra dagar innan det första covid-19-fallet rapporterades från Kina bar en man i Frankrike på smittan. Det var den 27 december – nästan en hel månad innan Frankrike konstaterade att viruset hade kommit in i landet. 

Det franska fallet uppdagades när läkare undersökte prover från ett 50-tal personer som diagnostiserats med lunginflammation i december och januari. 

Sjukdomen, som numera går under namnet covid-19, rapporterades första gången till WHO den 31 december av de kinesiska myndigheterna. Man har tidigare inte trott att viruset då hade spridit sig till Europa. 

Nu uppmanar världshälsoorganisationen WHO länder att undersöka tidiga covid-19-fall, genom att granska personer som haft lunginflammation med ospecificerat ursprung i slutet av 2019. Förhoppningen är att det ska ge en ”ny och klarare bild” av utbrottet. 

– Det här ger en helt ny bild av allting, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier enligt Reuters och fortsätter: 

– Fyndet bidrar till att få en bättre förståelse för hur covid-19:s virus kan ha cirkulerat. 

Han betonar samtidigt att det är ”mycket, mycket viktigt” att undersöka det här. 

Det finns ännu inget som tyder på att smittan härstammar från någon annan plats än Wuhan i Kina. Det franska fallet tros vara kopplat till en person som rest från Wuhan innan Kina rapporterat om viruset. 

Tidigare på tisdagen sade statsepidemiolog Anders Tegnell att det inte var aktuellt att utföra några tester i större skala från patienter som uppsökt sjukvård och lämnat prover för symtom som lunginflammation eller influensa i slutet av förra året för att se om det kan ha rört sig om covid-19.

– Just nu känns det inte som att vi vill belasta sjukvården med den typen av utredningar. De har rätt mycket annat att göra och det leder inte till någon åtgärd, sade Anders Tegnell.

Läs mer: Fransman smittad redan i december