Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-jordskredet-i-norge-ubat-ska-soka-efter-saknad-man/

Världen

Efter jordskredet i Norge: Polis beklagar att vägen var öppen

Väg 451 i Jølster, där en bil med förare tros ha svepts med i jordskred. Foto: Audun Braastad/TT

En man sveptes bort när han satt i sin bil under jordskredet i norska Jølster.

Polis gjorde först bedömningen att vägen var säker att färdas på under det kraftiga regnet. 

”Att vägen öppnades fick en mycket tragisk utgång, vilket vi beklagar starkt”, skriver Dag Fiske, polisens talesperson i regionen i ett pressmeddelande.

Sökinsatserna efter den saknade mannen har pågått under hela torsdagen. 

Polisen har arbetat utifrån teorin att mannen har omkommit i rasmassorna från jordskreden som drabbade Jølster under tisdagen, och att bilen som mannen suttit i har svepts ner i vattnet.

– Vi har fått information från vittnen som berättar att en bil hamnat mitt i raset från jordskredet. En man har rapporterats saknad, och vi har därför dragit slutsatsen att han var bilens förare, säger Wenche Hope i västra polisdistriktet till NRK.

På torsdagskvällen gick norsk polis ut med ett pressmeddelande där de beklagade händelsen. De beskriver hur de först gjorde bedömningen att vägen var säker.

”Att vägen öppnades fick en mycket tragisk utgång, vilket vi beklagar starkt”, skriver Dag Fiske, polisens talesperson i regionen i ett pressmeddelande.

– Även den här vägen var stängd under den mest extrema fasen av jordskred. Efter en stund lättade vädret, och vi hade en ganska stor press på oss eftersom vi ville få ut människor från området, säger Dag Fiske vidare till NRK. 

Då skedde olyckan. 

Polisen uppger att de nu ska gå igenom händelsen noga, men betonar samtidigt att det var en situation på platsen som var mycket svår att överblicka.

Tidigare under torsdagen hade räddningstjänsten kallat in en miniubåt till platsen för att söka efter bilen. Men det är alltså hittills utan resultat.

Efter jordskredet kunde polis och anhöriga inte få kontakt med ett trettiotal personer som hade avskurits från omvärlden. Under torsdagen hade man lyckats få kontakt med samtliga personer, och den uteblivna kontakten berodde på ett utslaget tele- och bredbandsnät. 

Totalt fick 150 personer evakueras från sina hem till följd av jordskreden, men samtliga har nu kunnat återvända hem, säger kommunstyrelsens ordförande Oddmund Klakegg som samtidigt hyllar insatserna som gjorts efter jordskreden. 

– Jag är stolt och imponerad över insatser från frivilliga och samhällsinstanser. Det är rörande att se att se att så många har gjort så mycket, säger han.

Uppröjningsarbetet efter jordskreden pågår och huvudleden som blockerats av jordmassorna planeras kunna öppna för trafik under torsdagen. 

– Arbetet går bra, så vi kan öppna väg E39 under torsdagen, men vi vet inte när under dagen det kommer att hända, säger avdelningschef för norska Vegvesen Svenn Egil Finden till NRK strax före halv tio på onsdagskvällen.

Norges statsminister Erna Solberg kommer under torsdagen att resa till Førde i Sogn och Fjordane, en sedan tidigare inplanerad resa, skriver Dagsavisen. Hon kommer dock inte att besöka det drabbade området, utan får uppdateringar om situationen per telefon, skriver tidningen.