Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Efter Kölnövergrepp – Merkel stöder tuffare flyktingpolitik

Foto: Michael Sohn/AP

Förbundskansler Angela Merkel stöder hårdare utvisningsregler för flyktingar och migranter som döms för brott i Tyskland. Efter massövergreppet i Köln har allt fler röster höjts för tuffare åtgärder.

Under ett möte med ledande politiker i Merkels parti CDU antogs en motion för att underlätta utvisningsprocessen för asylsökande som begår brott i landet. Enligt nuvarande regler kan asylsökande endast utvisas om de dömts till minst tre års fängelse. Det vill Merkel ändra på.

Även de som döms till villkorliga straff ska vara skyldiga att lämna landet, anser förbundskanslern.

– Om en flykting inte följer reglerna, så måste det få konsekvenser. Det innebär att de kan förlora sitt uppehållstillstånd, oavsett om de får en villkorlig dom eller fängelse, sade Merkel efter mötet.

Enligt Merkel ligger en lagändring ”inte bara i medborgarnas intresse, utan det är också av intresse för flyktingar här”. Eventuella lagändringar måste dock diskuteras inom den styrande koalitionen.

Merkels relativt liberala flyktingpolitik har kritiserats efter massövergreppet i Köln på nyårsafton. Över hundra kvinnor har anmält att de utsattes för övergrepp och förövarna har av polis beskrivits som av ”arabiskt eller nordafrikanskt ursprung”. Bland de misstänkta som förhörts finns flera asylsökande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.