Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-kritik-fran-bada-hall-trump-tonar-ner-uttalande-om-uppskjutet-val/

Världen

Efter kritik från båda håll – Trump tonar ner uttalande om uppskjutet val

00:29. Donald Trump öpnade i veckan för att skjuta fram det amerikanska presidentvalet, men har ändrat sig.

Under torsdagen öppnade Donald Trump för att att skjuta fram höstens amerikanska presidentval för att, enligt honom, fler poströster skulle öka risken för valfusk. Presidentens inlägg på Twitter möttes snabbt av kritik från såväl republikaner som demokrater – och nu tonar han själv ner sitt uttalade.

– Vill jag att datumet ändras? Nej, men jag vill inte se ett ohederligt val, sade Trump.

USA-valet 2020

”Det kommer bli en stor skam för USA. Senarelägg valet tills människor kan rösta på rätt sätt, tryggt och säkert?”. Presidenten väckte frågan i en tweet under torsdagen, men det skulle inte dröja länge innan hans idé slogs ned av från flera håll.

Flera topprepublikaner och partivänner till Trump avfärdade förslaget. Bland annat senatens majoritetsledare Mitch McConnell, som påpekade att ett amerikanskt presidentval aldrig har skjutits fram.

– Genom hela det här landets historia, trots inbördeskrig, depressioner och världskrig, har vi alltid kunnat genomföra valet på utsatt dag. Den 3 november är redan schemalagd, sa han till den lokala tv-kanalen WNKY.

Republikanen och Trumps allierade Lindsey Grayham höll med.

– Jag tycker inte att det är en särskilt bra idé, konstaterade han till CNN.

USA:s presidentval har hållits sedan slutet på 1700-talet. Enligt amerikansk lag ska det hållas den första tisdagen efter 1 november, som i år infaller den 3 november. Bara kongressen kan ändra valdatumet. I det här läget är det allt annat än troligt då den ena av de två kamrarna, representanthuset, till majoritet består av demokrater.  

Läs mer: Martin Gelin: Trump bestämmer inte valdatumet – utan det gör kongressen

Den demokratiska kongressledamoten Zoe Lofgren, som är ordförande i det utskott i representanthuset som kontrollerar valsäkerheten, avvisade även hon en senareläggning.

”Under inga omständigheter kommer vi att överväga det för att tillgodose presidentens odugliga och godtyckliga agerande under coronaviruspandemin, eller för att ge tilltro till de lögner och den missvisande information som han sprider”, skrev hon till Reuters.

Under natten mot fredag svensk tid, tonade Trump ned sitt eget förslag.

– Vill jag att datumet ändras? Nej, men jag vill inte se ett ohederligt val, sade han under en pressträff.

På Twitter skrev presidenten senare:

”Vi måste få reda på valresultatet på valnatten, inte dagar, månader eller till och med år senare!”

Donald Trump har flera gånger kritiserat poströstningen och menat att det ökar riskerna för valfusk. I samband med det har han anklagats för att sprida desinformation och felaktigheter. Torsdagens tweet kom efter det att USA visat upp det största ekonomiska raset sedan börskraschen 1929 som blev inledningen till den stora depressionen. Det andra kvartalet krympte USA:s bnp med 32,9 procent mätt på årsbasis. 

Under sommaren med coronaviruset har gapet mellan Donald Trump och utmanaren Joe Biden växt, där flera opinionsmätningar visat på att demokraten har ett försprång inför den 3 november.

Läs mer: Carl Johan von Seth: Historiskt ras – okänd fortsättning för USA:s ekonomi 

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt