Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Efter lång isolering väntar stora utmaningar

"Vår marknadssektor är inte unga och tonåringar som söker ett partyställe", säger dr Ali Rahimpour
"Vår marknadssektor är inte unga och tonåringar som söker ett partyställe", säger dr Ali Rahimpour Foto: Lotta Härdelin

I hur många andra länder är det sommar och vinter samtidigt? Där man en timmes flygresa bort kan uppleva 50 graders temperaturskillnad, från 35 plusgrader på en badort i Persiska viken till 15 minus i en skidbacke norr om Teheran.

Det är en av många unika tillgångar som Iran har, enligt dr Ali Rahimpour, chef för Homa hotel group som har fem hotell i de iranska städerna Teheran, Shiraz, Bandar Abbas och Mashhad. Andra tillgångar är antika kulturskatter och en vacker natur. Rahimpour ser framför sig en kraftig expansion för utländsk turism när Iran nu är på väg att öppna sig för omvärlden. Uppgången har redan inletts.

– I år kommer antalet utländska turister att vara fler än de inhemska, mer än 5 miljoner. Det märker vi på våra hotell, som har ökat sina gästnätter med över 100 procent på ett år.

Rahimpour var tidigare chef för Irans statliga turistkommitté och har överblick över utvecklingen. Han menar att förra presidenten Mahmoud Ahmadinejad inte var någon positiv faktor för bilden av Iran. Medan efterträdaren Hassan Rouhani är värdefull för turismen.

– Det är till och med hotellbrist nu och svårt att hitta rum för tillresande. Vårt hotell i Shiraz är redan fullbokat under hela 2016. Intresset för att satsa är därför stort, jag har tagit emot 27 delegationer som vill diskutera nya hotellprojekt i Iran.

De största turistgrupperna kommer från Irak – ofta religiösa pilgrimer – och i övrigt många från Europa och Mellanöstern. Sedan är det ryssar, kineser och amerikaner.

Potentialen är stor, men Rahimpour understryker att det finns stora utmaningar i ett land som Iran, som har varit delvis isolerat under årtionden. Problemen är till stora delar relaterade till sanktionerna.

En allvarlig följd av sanktionerna är att Irans flygplansflotta saknar uppemot 500 moderna plan. De som finns är över 30 år gamla. En annan olägenhet är att internationella kreditkort (till exempel Visa och Mastercard) inte fungerar i Iran. Den som ska besöka Iran måste alltså har tjocka dollar- eller eurobuntar med sig i bagaget.

Han har en lång lista med saker som hindrar turismen från att lyfta. Hotellbrist är en sådan, dyra och besvärliga formaliteter för att skaffa visum är en annat.

– Till att börja med ligger vi långt efter när det gäller service jämfört med internationell hotellstandard. Det kan åtgärdas genom att vi skickar personal på kurser i utlandet.

Rahimpour tror också att det behövs mer fakta och information om vad Iran är för ett land.

– Det finns folk som blandar ihop oss med Irak och tror att vi är ett underutvecklat eller krigsdrabbat land.

Kommer då inte alkoholförbudet, klädkoderna och könssegregationen att verka avskräckande på utlänningar? Män och kvinnor får inte vistas på samma strand, alla kvinnor måste bära hijab (slöja) och det går inte att (legalt) få en drink eller ett glas vin i detta officiellt helt torrlagda land. På det svarar Rahimpour att han inte ser det som några väsentliga hinder.

– Vår marknadssektor är inte unga och tonåringar som söker ett partyställe. Reglerna för hijab är i verkligheten inte så strikta. Vi siktar mer på ekoturism och kulturintresserade besökare, lite äldre människor med gott om pengar. Visst finns det de som vill ha alkohol, men vi erbjuder en rad olika örtdrinkar som alternativ.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.