Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 21:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-morden-trump-erbjuder-mexiko-hjalp-att-utplana-kartellerna/

Världen

Efter morden: Trump erbjuder Mexiko hjälp att ”utplåna kartellerna”

USA:s president Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm/AFP

USA:s president Donald Trump erbjuder nu Mexiko hjälp i kampen mot narkotikakartellerna. Detta sedan tre kvinnor och sex barn från en amerikansk familj mördats i ett brutalt överfall där bilen de färdades i exploderade.

Det brutala överfallet ägde rum vid 13-tiden lokal tid på måndagen när en grupp med medlemmar som brutit sig ur Mormonkyrkan var på väg från staden Bavispe i delstaten Sonora till Janos i Chihuahua i Mexiko. Gruppen färdades i tre bilar som plötsligt överfölls av kraftigt beväpnade personer.

Enligt ögonvittnen besköts bilarna med automatvapen och en av dem exploderade sedan bensintanken träffats, skriver CNN.

Tre mammor och sex av deras barn i åldrarna 10 månader till 14 år dog, flera av dem brändes inne i bilen. En åttaårig flicka lyckades undkomma och var länge saknad men på tisdagen bekräftade en släkting för den mexikanska tidningen Diario De México att flickan återfunnits vid liv.

Sex barn skadades i attacken och har flugits till USA för vård, skriver El Universal.

På tisdagen erbjöd president Donald Trump Mexiko hjälp i ett inlägg på Twitter där han konstaterade att ”kartellerna har blivit så stora och mäktiga att man ibland behöver en armé för att besegra en armé!”

”Vi är redo, villiga och har förmågan att blanda oss i och göra jobbet snabbt och effektivt. Det är tid för Mexiko att förklara krig mot drogkartellerna och utplåna dem från jordens yta”, skriver presidenten också och påpekar att han nu bara väntar på ett samtal från Mexikos president.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1191708902041227264

Ett samtal som han kommer att få. Men inte för att be om hjälp:

Mexikos president Andrés Manuel Lopez Obrador svarade först att Mexiko inte behövde någon utländsk hjälp men ändrade sig senare till att Mexiko är berett att samarbeta med FBI så länge som landets oberoende respekteras. Några amerikanska soldater vill han dock inte se:

– Vi säger ett tydligt nej. Jag kommer att ringa president Trump och tacka för erbjudandet, men vi kan inte låta andra länder blanda sig i vårt eget säkerhetsarbete. Vi tror heller inte att våld kommer att lösa problemet, sa Lopez Obrador enligt El Universal.

– Det värsta som kan hända vore att det blev krig, sa han också.

Sonora är en delstat som plågas av knarkkartellerna och landets säkerhetsminister Alfonso Durazo tror nu att överfallet var ett misstag från en kartell som skulle hämnas på en annan.

Varje dag mördas omkring 100 människor i Mexiko, många av dem till följd av narkotikakartellernas uppgörelser.