Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 21:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-mordet-annu-en-forskare-forsvunnen-pa-grekisk-o-under-joggingtur/

Världen

Efter stor sökinsats – kvinnlig forskare hittad död på grekisk ö

Kvinnlig forskare försvunnen efter joggingtur på ön Ikaria. Foto: Björn Nordström

I början av juli försvann forskaren Suzanne Eaton när hon var ute och joggade på Kreta. Några dagar senare hittades hon död i en bunker – en man har erkänt att han våldtagit och tagit livet av henne.

Nu har ytterligare en kvinnlig forskare hittats död efter att hon försvann i samband med en joggingtur på en grekisk ö. 

Den 35-åriga brittiska astrofysikern Natalie Christopher bor på Cypern, men var på besök på ön Ikaria när hon försvann på måndagen, uppger CNN.

Hennes partner har berättat att hon inte var på hotellrummet i Kerame när han vaknade på morgonen. När han ringde Natalie Christopher sade hon att hon var ute och sprang. Efter flera timmar försökte han ringa flickvännen igen, men fick inget svar. Då kontaktade han polisen. 

Under tisdagen snappade polisen upp en signal från kvinnans mobiltelefon, men lyckades inte lokalisera henne.  

Efter en stor sökoperation på Ikaria med bland annat brandmän, poliser, frivilliga och helikopter utrustad med värmekamera har nu Natalie Christopher hittats död, uppger polisen, enligt CNN. 

Natalie Christopher hittades i en 20 meter djup ravin av en frivillig sökande, enligt Sky News. 

35-åringen är den andra kvinnliga forskaren som försvunnit på en grekisk ö i sommar i samband med en joggingtur.

Under sökinsatsen uppmanade forskarens syster människor att inte ringa till kvinnans telefon. 

”Om du har hennes telefonnummer, var snäll och ring henne inte. Det kommer att göra slut på batteriet och polisen försöker hitta henne via hennes telefon”, skriver hon på Facebook enligt Sky News. 

Samtidigt uppger polisen att de undersöker blodspår som hittats på lakanen i parets hotellrum, och har skickat tyget till ett laboratorium för dna-tester. Hotellägaren säger dock att blodet ser ut som ”typiskt näsblod”. 

Den 2 juli rapporterades den amerikanska molekylärbiologen Suzanne Eaton försvunnen. 59-åringen arbetade för Max Planck-institutet i tyska Dresden och var på Kreta för att delta i en konferens, enligt The Independent.

Sex dagar senare hittades hennes döda kropp i ett dräneringsrör som tillhörde en militärbunker från andra världskriget. Obduktionen visade att hon hade blivit våldtagen och dödad. Flera revben och ansiktsben var brutna och hon hade skador på händerna. 

En poliskälla uppger till ABC News att kvinnan ska ha kämpat för sitt liv när hon blev attackerad med kniv. 

Senare greps en man misstänkt för dådet. Han har erkänt att han dödat Eaton, uppger The Independent

Mannen har berättat för polisen att han såg forskaren på gatan och körde på henne två gånger för att få stopp på henne. Sedan lade han henne i bakluckan och körde till bunkern, där han våldtog henne. Efteråt körde han till en närbelägen begravningsplats där han noggrant rengjorde bakluckan, uppger ABC News

Eaton hade svart bälte i taekwondo och var atletisk, uppger Max Planck-institutet i ett uttalande. 

”Suzanne var en formidabel och inspirerande forskare, en kärleksfull maka och mor, en atlet likaväl som en verkligt underbar person som var älskad av oss alla.”