Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-mystiska-dodsfallen-i-dominikanska-republiken-ving-stoppar-alla-resor-till-sina-hotell/

Världen

Efter ”mystiska” dödsfallen i Dominikanska republiken: Ving stoppar alla resor till sina hotell

Svenska resebolag känner till uppgifterna om dödsfallen i Dominikanska republiken. Här en strand i Barahona. Foto: Ricardo Arduengo/AP

Ving har stoppat alla resor till två hotell i Dominikanska republiken där amerikaner blivit sjuka eller dött under ”mystiska omständigheter”. Bolaget inväntar en utredning innan man fattar några nya beslut.

– Vi tar det säkra före det osäkra, säger informatör Barbro Holmberg. 

Minst tio amerikanska turister har dött när de besökt Dominikanska republiken det senaste året. 

De lokala myndigheterna har än så länge inte hittat någon koppling mellan dödsfallen, och hävdar att de har naturliga orsaker. Men anhöriga till en del av de döda ifrågasätter myndigheternas uppgifter och hävdar att personerna blivit sjuka efter att ha druckit från minibaren. Turister uppges också ha blivit sjuka efter att ha badat i poolen.

I några fall har de dominikanska myndigheterna bett FBI om hjälp med att analysera toxikologiska prov. 

Det svenska reseföretaget Ving har tills vidare beslutat att stoppa försäljningen av resor till två hotell i Punta Cana där personer blivit sjuka, Hard Rock Hotel och Hotel Riu Palace Macao.

– Eftersom det varit gäster på hotellen som blivit sjuka tar vi det säkra före det osäkra och stoppar försäljningen tills vi vet vad det beror på, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving. 

Resebolaget uppger att man inväntar en utredning av de dominikanska myndigheterna innan man fattar några nya beslut.

– De har sagt att det inte kommer något svar förrän i mitten av juli. 

Thomas Cook Group, som Ving tillhör, försöker också få mer information om dödsfallen genom den brittiska resebyråorganisationen ABTA.

Enligt Ving har ingen av deras gäster blivit sjuka på de berörda hotellen. Det är dock få svenskar som brukar boka resor till Dominikanska republiken på sommaren. 

Hälften av en grupp på 114 personer uppges ha blivit sjuka på Hotel Riu Palace Macao i april. Alla hade badat i poolen eller tagit en drink vid poolbaren, uppger en representant för resebolaget enligt BBC

I mitten av juni beslutade Hard Rock Hotel – där två amerikaner dött – att ta bort vissa alkoholbehållare från minibaren för att ”lugna gästerna”. Enligt svärsonen till en av de döda blev hans svärfar sjuk efter att ha druckit whisky från minibaren, uppger CNN.

Resebolaget Apollo uppger att de inte har några gäster i Dominikanska republiken och därför inte har några uppgifter om de specifika hotellen. 

TUI säger att de känner till händelserna.

”Vi erbjuder inte dessa hotell för våra svenska gäster men följer givetvis utvecklingen”, skriver kommunikationschefen Adam Györki i ett mejl till DN. 

Researrangören Västindienspecialisten har Hard Rock Hotel i sitt utbud, men för tillfället finns inga svenska gäster där. Bolaget säger att de har uppmärksammat händelserna. 

”Vi följer utredningar samt rapporteringar noggrant. I dagsläget arbetar vi som vanligt och avvaktar resultat och eventuella rekommendationer som kan komma att utfärdas”, skriver vd Franciska Hollström i en kommentar.

Svenska UD har inte ändrat sina reserekommendationer med anledning av dödsfallen.

Läs mer: FBI inkopplat i ”mystiska” dödsfall i Dominikanska republiken