Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-nastan-ett-ar-novitjok-saneringen-i-england-klar/

Världen

Efter nästan ett år: Novitjok-saneringen i England klar

Bild 1 av 2 Saneringsarbetet i Salisbury har pågått i nästan ett helt år.
Foto: Frank Augstein/AP
Bild 2 av 2 Sergej Skripals hus ska nu återställas till beboeligt skick. Enligt The Guardian är grannarna måna om att en ”vanlig” familj flyttar in, så att det inte blir någon slags turistattraktion. Arkivbild.
Foto: Andrew Parsons/REX

Det har tagit ett helt år, men nu är saneringen efter Novitjok-attacken i brittiska Salisbury färdig.

Den sista av tolv olika platser att få grönt ljus var ex-spionen Sergej Skripals hem, som efter tusentals timmar av sanering nu ska bli redo för nya boende.

Rätta artikel

För nästan exakt ett år sedan, den 4 mars 2018, hittades den tidigare ryska spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia på en parkbänk i staden Salisbury i södra England.

Tester visade att de förgiftats av nervgiftet Novitjok, och båda blev kvar på sjukhus i en respektive två månader innan de kunde skrivas ut. Vladimir Uglev, en av kemisterna som utvecklade giftet i Sovjet på 70-talet, har tidigare sagt till DN att de förmodligen aldrig kommer bli helt friska.

Hur, var och när de kommit i kontakt med nervgiftet var inledningsvis oklart, och omfattande åtgärder vidtogs för att undvika att fler skulle kontamineras. Trots att de bar skyddsdräkter insjuknade dock en av polismännen som var först på plats i Skripals bostad, och nästan fem månader senare lades en man och en kvinna in på sjukhus med liknande symtom.

Dessa insjuknade i staden Amesbury, några kilometer ifrån Salisbury, efter att ha hittat en parfymflaska innehållande nervgiftet. Kvinnan, 44-årige Dawn Sturgess, avled av förgiftningen den 8 juli.

Minsta kontakt med Novitjok kan vara dödligt, varför en saneringsinsats som saknar motstycke i Storbritannien inleddes. Nio platser i Salisbury och tre platser i Amesbury har sanerats det senaste året, framför allt med hjälp av militären. 

– Det mod som krävts för våra unga män och kvinnor i militären att gå in i de kontaminerade områdena om och om igen tycker jag är fenomenalt, säger Ty Urch, chef för militärens verksamhet inom Storbritanniens gränser, till Sky News.

Hundratals militärer har totalt arbetat omkring 13.000 timmar i skyddsdräkter och samlat in runt 5.000 prover. Noggrann inspektion har även gjorts på en handfull andra platser i Salisbury och Amesbury, och nu meddelar myndigheterna att området bedöms som säkert.

– Det blir en enorm lättnad för väldigt många människor, säger Ty Urch till Sky News.

Den sista platsen att få klartecken var Skripals hus, som också genomgått den mest omfattande saneringen. Regeringen uppger att man nu samtalar med fastighetens ägare för att återställa bostaden till beboeligt skick. Enligt källor till Sky News kommer huset inte bli ett Airbnb eller turistattraktion utan kommer bli ett vanligt hem.

Sergej Skripal var en rysk spion som arbetade som dubbelagent åt Storbritannien. Han dömdes 2004 för förräderi i Ryssland men bosatte sig senare i Salisbury efter att ha flyttats över i ett spionutbytesprogram. 

Även om utredningen fortfarande är pågående var Storbritannien tidigt ute med att anklaga Ryssland för giftattacken, som har förnekat inblandning.