Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-olyckan-prins-philip-ger-upp-korkortet/

Världen

Efter olyckan – prins Philip ger upp körkortet

Prinsen Philip bakom ratten i december 2018. Foto: John Rainford/WENN

Den brittiske prinsen Philip och tillika drottning Elizabeths make, ger upp sitt körkort efter olyckan i januari. 

Hertigen av Edinburgh som uppnått den respektabla åldern 97 ska enligt brittiska medier själv ha tagit beslutet att det är dags att ställa bilen. 

Rätta artikel

Det var den 17 januari som olyckan inträffade nära det kungliga godset Sandringham i östra England. Prins Philip körde ut från en mindre väg ut på en huvudled och in i en annan bil. Enligt hertigen själv ska han ha blivit bländad av solen. 

Prinsen blev själv inte skadad i olyckan. I den andra bilen färdades två kvinnor och en nio månader gammal bebis. En av kvinnorna bröt handleden men i övrigt ska de ha fått lindriga skador. 

Efter att en av kvinnorna efterlyst en ursäkt från det brittiska kungahuset på sociala medier, kom det ett brev från prinsen på posten. 

”Solen stod lågt över huvudvägen. I normala fall skulle jag inte ha haft några problem att ha överblick över trafiken. Jag kan bara anta att jag inte såg bilen, och jag är mycket ångerfull över det som hände”, skrev prisen i sitt förlåt-brev enligt BBC. 

Bara dagar efter olyckan filmades prinsen när han körde runt utan bälte. 

Nu meddelar Buckingham Palace att prinsen ger ifrån sig sitt körkort, rapporterar flera brittiska medier. Han ska själv ha tagit beslutet.