Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 05:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-protesterna-internet-nedstangt-i-irak/

Världen

Premiärministern öppnar för samtal efter eskalerande våld i Irak

00:52. I Iraks huvudstad Bagdad har utegångsförbud införts efter de våldsamma protesterna i landet. I flera delar av landet har undantagstillstånd införts.

Protesterna fortsätter i Irak efter att demonstranter trotsar det utegångsförbud som råder i flera städer, rapporterar AFP

Många har dödats i sammandrabbningar mellan irakiska regeringen och demonstranter och på torsdagen eskalerade våldet ytterligare när sex personer sköts ihjäl i staden Nassiriya i södra Irak.

Sent på torsdagen öppnade landets premiärminister Adel Abdul Mahdi för dialog.

Efter tre dagar av dödliga demonstrationer och eskalerande våld i Irak öppnade landets premiärminister på torsdagen för dialog med demonstranter. 

I ett uttalande säger Abdul Mahdi att han är beredd att möta ”representanter för fredliga demonstranter för att överväga deras befogade krav”, rapporterar Al Jazeera

Beskedet kommer efter att tusentals människor trotsat utegångsförbudet som regeringen införde i ett flertal irakiska städer under torsdagen. 

”Alla fordon och personer är helt förbjudna från att röra sig i Bagdad från och med klockan 05 i dag, torsdag, och tills vidare”, meddelade Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi tidigare under dagen.

På torsdagen uppgav sjukvårdsmyndigheter att sex personer skjutits ihjäl i Nassiriya i södra Irak. 

Sedan protesterna startade i tisdags har nästan trettio personer dödats i sammandrabbningar mellan irakiska regeringen och demonstranter. Bland de döda är främst demonstranter men även två poliser ska ha dödats.

Demonstranterna kräver premiärminister Adel Abdul Mahdis avgång på grund av missnöje med bland annat ökande arbetslöshet och korruption.

Säkerhetsstyrkor ska ha använt tårgas, vattenkanoner och skarp ammunition mot demonstranterna. 

Tillgången till internet begränsades redan under onsdagen, när tjänster som Facebook, Twitter, Whatsapp och Instagram försvann. 

Begränsningarna försvårar demonstranternas organisering för fortsatta protester. På onsdagen stängdes hela internet ned så gott som överallt, utom i den självständiga kurdiska regionen, enligt organisationen Netblock som bevakar frihet på internet. 

I en uppdatering sent på torsdagen twittrade Netblock om att irakiska regeringen efter ett kort uppehåll återigen stängt av tillgången till internettjänster.

https://twitter.com/netblocks/status/1179890730082471937

Iran, skriver Al Jazeera, har sedan sent på onsdagen stängt två gränsövergångar – Khosravi och Chazabeh – mot Irak. 

Läs mer: Våldsamma protester i Irak – utegångsförbud i Bagdad