Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-rabiesfallet-i-norge-bast-att-inte-rora-djur-utomlands/

Världen

Efter rabiesfallet i Norge: ”Bäst att inte röra djur utomlands”

Hundar på Bali i Indonesien väntar på att bli vaccinerade mot rabies. Foto: Firdia Lisnawati/AP

En 24-årig norsk kvinna dog efter att hon blev smittad av rabies under en resa i Filippinerna. 

Viruset finns i stort sett hela världen, men går att bota om man söker vård i tid. 

– Det finns bra behandling, säger säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. 

Rätta artikel

Det var när 24-åringen var på semester i Filippinerna tidigare i år som hon hittade en hundvalp på gatan och beslutade att ta med sig den hem. 

Två månader senare, hemma i Norge, insjuknade kvinnan och gick bort när hon vårdades på sjukhuset i Førdes i västra Norge, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande

– Patienten var inlagd på vår intensivavdelning och dog lugnt och stilla med den närmaste familjen runt sig, säger Trine Hunskår Vingsnes, chef vid sjukhuset i Førde.

Fallet är det första i Norge sedan 1815. I Sverige har rabiesfall dokumenterats betydligt senare än så.

Sommaren 2000 insjuknade en kvinna efter att hon smittades av en sjuk hund i Thailand. Dessförinnan hade en man insjuknat efter besök i Indien 1974. Även han smittades av en hund och det dokumenterades som det första fallet i Sverige. I båda fallen avled personerna till följd utav sjukdomen.

Läs mer: Rabiessmittad i Norge – första fallet på 200 år  

Världshälsoorganisationen för djurhälsa uppskattar att rabies förekommer i ungefär 150 av världens länder. Huruvida Sverige räknas som ett rabiesfritt land beror på vem man frågar.  

Enligt Folkhälsomyndigheten definieras rabiesförekommande länder om marklevande däggdjur bär på viruset. Utifrån den definitionen kategoriseras Sverige som rabiesfritt, men viruset kan förekomma bland fladdermöss. 

– Man har hittat fladdermöss med antikroppar mot rabies i Sverige, så det går inte att utesluta att det inte finns, säger Anders Wallensten. Om man blir biten av en fladdermus i Sverige bör man kontakta vården.  

Befinner man sig utomlands bör man helt avstå från att röra djur, rekommenderar Anders Wallensten. 

– Det bästa är att inte röra djur när man är utomlands. Flera länder i Europa är fria från rabies, men viruset finns i princip i hela världen, säger han. 

99 procent av alla som smittats av rabies insjuknar efter hundbett och årligen dör runt 59.000 personer av sjukdomen. Flest liv skördas i afrikanska och asiatiska länder där gatuhundar är vanligt förekommande.

– Blir man biten är det viktigt att man noga tvättar såret och uppsöker vård inom två dygn efter kontakt med djur. Får man vård innan symptomen slagit ut så finns en god chans att man kan bota smittan, säger Anders Wallensten. 

Varje år får över 15 miljoner människor i världen vaccinering efter ett bett. Vaccineringen beräknas rädda livet på flera hundra tusen av dessa, uppskattar Världshälsoorganisationen. 

Läs mer: Femåring svårt biten av vildhundar i Krabi