Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Efter Trumps besked – Hamas manar till ny intifada

02:00. Ledare världen över reagerar starkt på den amerikanska presidenten Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och hans beslut att flytta USA:s ambassad dit.

Reaktionerna mot Donald Trumps unika besked att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad är många och hårda. Den terrorstämplade palestinska motståndsrörelsen Hamas uppmanar på torsdagen till uppror, en ny intifada.

Hamas-ledaren Ismail Haniya uppmana alla palestinier att inleda en ny intifada, ett folkligt uppror som två gånger tidigare – 1987 och 2000 – skakat regionen i grunden under flera år vardera. Hamas varnade tidigare i veckan för att detta skulle ske om Trump beslutade sig för att förklara Jerusalem som Israels huvudstad och att som enda land i världen flytta sin ambassad dit från Tel Aviv. 

Michael Winiarski: Gåvan kan explodera i Israels ansikte

Hamas uppmaning är denmest dramatiska reaktionen på Vita husets besked på onsdagen – man kallar det ”en krigsförklaring mot palestinierna” som förstör fredsprocessen, Osloavtalet och de bosättningspolitiska förhandlingarna – men känslorna den bygger på finns i betydande delar av världen.

Hamas-ledaren Ismail Haniya.
Hamas-ledaren Ismail Haniya. Foto: Ali Jadallah/AA/TT

Arabförbundet kallar det för ”en omotiverad provokation mot 360 miljoner arabers och 1,5 miljarder muslimers känslor”. 

– Jerusalem har en särskild ställning i arabiska kristnas och muslimers hjärtan. Jag häpnade av den amerikanska administrationens inblandning i den omotiverade provokationen mot 360 miljoner arabers och 1,5 miljarder muslimers känslor som endast syftar till att tillfredsställa Israel, säger Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Abu al-Gheit i ett uttalande.

Läs mer: Sverige begär extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd

Palestinska myndighetens president, Mahmoud Abbas, genljöd kritiken och försökte nonchalera Trumps besked med att ”Jerusalem är Palestinas eviga huvudstad”, ett påstående som snabbt blev en av Twitters mest populära hashtaggar. Libanons Michel Aoun och Saad Hariri, president respektive premiärminister, instämde med fördömanden på den sociala medieplattformen.

– Beslutet, som omkullkastar förhandlingarnas slutresultat, underblåser vreden och hetsar känslorna hos muslimer och kristna i den arabiska och muslimska världen, meddelar den jordanska regeringens talesperson Mohammad al-Momami, enligt landets nyhetsbyrå Petra.

En annan nära allierad i regionen, Saudiarabien, meddelar via sitt utrikesdepartement att Trumps besked ”motsäger oföränderliga internationella resolutioner som betonar det palestinska folkets rätt till Jerusalem”. Också Egypten fördömer beslutet för dess ensidighet vilket inte kommer att påverka Jerusalems juridiska status eftersom staden är ockuperad av Israel.

Alla arabiska länder och i huvudsak muslimska länder som Iran, Turkiet och Pakistan har uttryckt liknande budskap, men också från stora delar av övriga världen har kritiken varit massiv. President Emmanuel Macron var tidigt ute med sitt besked att Frankrike inte godkänner USA:s beslut och har sedan följts av oroslarm från viktiga aktörer som EU, FN, Ryssland och Vatikanstaten.

Läs mer: Fler länder vill följa Trumps exempel

Al-Jazeera har talat med flera ”vanliga” palestinier i Jerusalem som inte är förvånade av Vita huset beslut – USA har diskvalificerat sig som opartisk medlare för länge sedan och så länge de inte rör östra Jerusalem är problemet inte så stort, lyder en del av argumenten. Därtill finns flera länder som sagt sig överväga att följa USA med ambassadflyttar till Jerusalem, däribland Filippinerna och Tjeckien 

Fakta:Intifada

• Intifada är arabiska för avskakning eller resning, men används i betydelsen uppror och sedan 1987 mer specifikt för palestinier mot ockupationsmakten Israel.

• Upproren består av bojkott och strejker mot israeliska intressen, men har innehållit mycket betydande inslag av dödligt våld – drygt 1.200 israeler och över 5.000 palestinier har dödats under de två tidigare intifadorna.

• Den första intifadan utlöstes den 9 december efter årtionden av ideligen uppblossande oroligheter när fyra civila palestiner dödades i en krock med en israeliskt militärfordon och den tynade ut efter Osloavtalet 1993.

• Den andra intifadan utlöstes av premiärminister Ariel Sharons kontroversiella besök på Tempelberget i Jerusalem den 28 september 2000 och slutade informellt knappt fyra och ett halvt år senare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.