Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Efter vapenvilan: Granatattacker och IS-anfall

En syrisk rebell vid fronten i Ghoutaregionen, utanför Damaskus, ett par timmar före vapenvilan.
En syrisk rebell vid fronten i Ghoutaregionen, utanför Damaskus, ett par timmar före vapenvilan. Foto: Amer Almohibany/AFP

Vapenvilan i Syrien håller trots en mindre granatattack i huvudstaden Damaskus. Utanför eldupphörzonerna har IS slagits tillbaka sedan terrororganisationen attackerat kurdiska YPG-styrkor nära gränsen till Turkiet.

Uppgifterna om strider mellan IS och kurdiska YPG-styrkor kommer från det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

Enligt dessa uppgifter ska striderna ha ägt rum i Tel Abyad i norra Syrien, inte långt från landets gräns med Turkiet, då IS inledde en attack mot kurdiska ställningar i staden. Staden togs från IS av YPG 2015 och anses som en nyckel till IS ”huvudstad” Raqqa längre söderut.

Under attacken satte den USA-ledda koalitionen in flygangrepp för att försvara YPG-ställningarna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

45 IS-krigare dödades liksom 20 kurder i striderna.

Under lördagen dödades också minst sex människor och flera skadades när två självmordsbombare slog till i Syrien. Den första attacken ägde rum tidigt på lördagen i staden Salamiya då en självmordsbombare detonerade en bil lastad med sprängämnen i utkanten av staden. Minst två personer dog.

Vid den andra attacken sprängde en man på motorcykel fyra människor till döds i byn Teeba, skriver nyhetsbyrån Reuters.

IS har tagit på sig skulden för attacken i Salamiya. Staden ligger inte i det område som omfattas av eldupphöret.

På lördagen rapporterade den syriska nyhetsbyrån Sana samt nyhetsbyrån Reuters att Damaskusförorten Ghouta utsatts för granateld. Ingen människa ska ha dödats.

Området är oroligt och har starka fästen med syriska rebeller och bombas regelbundet av den syriska och ryska militären. Men det anfalls också av terrorgruppen Nusrafronten.

Samtidigt förnekar Syrien anklagelser att man skulle ha angripit syrisk opposition efter det att vapenvilan trätt i kraft.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.