Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Egypten är tveklöst en av USA:s viktigaste partner i Mellanöstern”

DN:s korrespondent Michael Winiarski svarar på tre frågor om USA:s relation med Egypten och hur president Obama ställer sig till protesterna.

Har USA ett ansvar för den långsamma demokratiutvecklingen i Egypten och övriga arabvärlden?
- Definitivt, i den meningen att Egypten är en av de största mottagarna av amerikanskt ekonomiskt och politiskt stöd i världen. Washington har backat upp Hosni Mubarak - en regim som betecknas som "moderat" - med mer än 1,5 miljarder dollar varje år, bara Israel får mer pengar. Debatten är i full gång över hur USA ska ställa sig till den protestvåg i Nordafrika och Mellanöstern som redan har fällt den diktatoriska regimen i Tunisien.

Hur viktigt är Egypten för USA?
- Efter Israel är Egypten tveklöst USA:s allra viktigaste partner i Mellanöstern. Med drygt 80 miljoner invånare är Egypten arabvärldens folkrikaste stat och inom dess gränser finns den strategiska Suezkanalen. Som första arabland som slöt ett fredsavtal med Israel är Egypten också en stabiliserande faktor - för USA är det viktigt att Egyptens fyra krig mot Israel förblir historia. Skräckscenariot är att proteströrelsen tas över av Egyptens största och bäst organiserade oppositionsrörelse - de radikala islamisterna i Muslimska Brödraskapet. Då vet ingen hur det slutar, och den sköra freden med Israel kan vara över.

Kan Obamaadministrationen nu stödja de folkliga protesterna på ett trovärdigt sätt med tanke på relationerna till Mubarak?
- Administrationen manövrerar så gott det går i den rasande snabba händelseutvecklingen som uppenbarligen har tagit Washington med överraskning. Det klassiska dilemmat står mellan så kallad realpolitik som månar om stabilitet (som har burits upp av auktoritära regimer) eller en mer idealistisk linje som stödjer en demokratisk utveckling (som dock kan leda till "oönskade" resultat, som i Palestina eller tidigare Algeriet). Bushadministrationen lekte en kort tid - under 2005 - med tanken på att stödja demokratiutveckling, men tanken övergavs 2006 sedan islamiströrelsen Hamas vunnit det i stort sett fria valet i de palestinska områdena.
I den senaste krisen manade utrikesminister Hillary Clinton till en början "båda parter" till lugn, och hon framhöll att samtidigt som USA stöder grundläggande rättigheter till yttrandefrihet så bedömde hon att den egyptiska regeringen är stabil". Någon dag senare hette det i stället att "reformer måste upp på dagordningen" och att USA stödjer de aktiva medborgarrörelserna i Egypten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.