Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Egypten får stridsflygplan av USA

Ett amerikanskt beslut att stämpla militärens störtande av president Muhammad Mursi som kupp skulle innebära att Washington tvingas stoppa det militära biståndet till Egypten.

Militären får för närvarande lejonparten av de 1,5 miljarder dollar som Egypten får i årligt bistånd.

USA planerar nu att fullfölja leveransen av fyra stridsflygplan av typen F-16 de närmaste veckorna. Ytterligare åtta F-16 ska levereras i december, uppger en Pentagonkälla.

Egypten har varit en av världens främsta mottagare av amerikanskt bistånd efter undertecknandet av fredsavtalet med Israel 1979. Egypten var också första arabland att köpa F-16, vilket ses som en symbol för politiska och säkerhetsmässiga band till USA. Samproduktionen av stridsvagnen M1A1 Abrams har också varit en viktig del av det amerikanska biståndet.

För räkenskapsåret, som avslutas i september, har USA redan betalat ut 650 miljoner dollar i militärt bistånd till Egypten. Ytterligare 585 miljoner väntar, säger Pentagonkällan till Reuters.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel har haft telefonkontakt med den egyptiske arméchefen, Abd al-Fattah al-Sisi, åtta gånger sedan den 2 juli. Det sista samtalet var i tisdags.

Pentagon har inte lämnat några detaljer kring telefonsamtalen, som oavsett visar hur intensiv kontakten är mellan de två länderna efter att Mursi störtades 3 juli.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.