Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Egypten pressas att frige turisten som ”förolämpade Egyptens folk”

Mona al-Mazbouh.
Mona al-Mazbouh. Foto: Facebook

En 24-årig libanesisk kvinna som publicerat ett inslag på Facebook där hon fördömer Egypten, dömdes i förra veckan till åtta års fängelse i Kairo. Nu växer kraven på att kvinnan ska friges.

Den 24-åriga libanesiskan Mona al-Mazbouh var frustrerad. Hennes semesterresa till Egyptens huvudstad hade inte blivit vad hon tänkt sig. Mona hade mött dålig och likgiltig service på hotell och restauranger och blivit sexuellt antastad av två män.

Mona al-Mazbouh avreagerade sig i ett filmat klipp på Facebook där hon bland annat kallade egyptierna för ”världens smutsigaste folk”, egyptiska män för ”tiggare och hallickar” och kvinnorna för ”horor”.

Det skulle hon inte ha gjort. Klippet snappades upp av den egyptiske juristen Amr Abdelsalam, en självutnämnd moralens väktare som ofta slår ned på sådant som han uppfattar som anstötligt. 

Amr Abdelsalam polisanmälde Mona al-Mazbouh för brott mot den egyptiska strafflagen, paragraferna 302 till 308, som behandlar förtal och ärekränkning mot den egyptiska staten.

Detta inträffade i slutet av maj i år. Mona al-Mazbouh greps på Kairos internationella flygplats när hon skulle lämna landet och fördes till häkte i väntan på rättegång.

För en vecka sedan föll domen i motsvarigheten till tingsrätten: Mona al-Mazbouh dömdes till åtta års fängelse och 10.700 egyptiska pund  (5.200 kronor) i böter för att ha ”förolämpat Egypten och dess folk”.

Rätten tog föga intryck av att Mona var rejält ångerfull. Hon hade i väntan på arrest lagt ut ett nytt videoklipp där hon bad om ursäkt för sitt hätska utfall. Hon raderade också den ursprungliga videon.

Nu växer vreden i Mona al-Mazbouhs hemland Libanon. Inte bara mot den egyptiska domstolen, som utdömt ett vad som uppfattas som ett oproportionerligt hårt straff. Utan också mot de libanesiska myndigheterna, som inte gjort något för att hjälpa sin utsatta medborgare.

– Min dotter lämnades helt i sticket av Libanons ambassad i Kairo. När jag kontaktade dem fick jag veta att ”de inte har resurser” att skaffa juridisk hjälp åt Mona, sade hennes far Ali al-Mazbouh i en intervju med den Londonbaserade tv-stationen Al-Araby på fredagen.

Ali al-Mazbouh tillade att han själv inte har råd att åka till Kairo för att stötta sin dotter, och att han var besviken på att stora människorättsorganisationer varit tysta i fallet.

Men sent omsider börjar ändå domen mot Mona al-Mazbouh att uppmärksammas. På hemsidan change.org har ett upprop som yrkar på hennes frigivande laddats upp. Den libanesiska tidningen al-Modon publicerade en kritisk ledare härom dagen med budskapet att libanesiska turister tydligen inte är välkomna i Egypten. På sociala medier cirkulerar också flera uppmaningar om en turistbojkott.

Domstolsutslaget har överklagats till en högre rättsinstans och målet kommer preliminärt att tas upp på nytt den 29 juli.

Den hårda domen mot Mona al-Mazbouh är bara ett exempel av många på hur de egyptiska myndigheterna tystat kritiska röster den senaste tiden. En av landets mest kända bloggare, Wael Abbas, sitter frihetsberövad sedan den 23 maj, anklagad för att ha spridit falska nyheter. Några veckor tidigare greps människorättsaktivisten Amal Fahty sedan hon postat en video på sociala medier där hon anklagade polis och åklagare för passivitet inför sextrakasserier. Även Fahty är fortsätt häktad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.