Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 13:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/egypten-sporrar-grannlanderna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Egypten sporrar grannländerna”

Abdulhadi Khalaf är optimistisk inför Egyptens demokratiseringsprocess.
Abdulhadi Khalaf är optimistisk inför Egyptens demokratiseringsprocess. Foto: Mikael Risedal
Politiska ledare i arabvärlden får huka sig. Den flodvåg av folkligt missnöje som svept över Tunisien och Egypten kommer att sprida sig till länder som Jemen, Syrien, Jordanien och Algeriet. Det säger Abdulhadi Khalaf, universitetslektor i sociologi på Lunds universitet.

I flera länder försöker ledarna nu att förekomma missnöjesyttringar genom att visa sig från sin generösa sida. I Algeriet lovar presidenten att undantagstillståndet som varat i 20 år ska upphävas. Och i Bahrain har kungen lovat att dela ut 1.000 dinarer (motsvarande 18.000 kronor) till bahrainska familjer.

– Man försöker köpa sig stabilitet, säger Abdulhadi Khalaf.

Folkets framgångar i Tunisien och Egypten har sporrat invånare i andra arabiska länder.

– Man har passerat en fruktans gräns. Vi har sett att allting är möjligt att förändra. Det finns en känsla av ”Yes, we can!”, säger Abdulhadi Khalaf.

Abdulhadi Khalaf hyser stor optimism inför Egyptens möjlighet att gå mot ett demokratiskt statsskick. Han tycker det är bra att armén tills vidare styr Egypten.

– De har gjort klart att de tänker följa de villkor demonstranterna krävt. Militärens makt är labil. Förutsättningarna för den är dels folkets samtycke, dels externa aktörers välsignelse, som till exempel Obamas.

Efter att Mubarak avgått kommer folket i Egypten nu att bilda politiska partier och allianser inför de allmänna val som beräknas hållas inom ett halvår, tror Abdulhadi Khalaf.

– Egypten har förlorat mycket pengar under de här dagarna som demonstrationerna skakat landet och man kommer nu att försöka återgå till ett normalt liv för att få igång ekonomin igen, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.