Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Egypten stänger butiker för att minska röstskolk

Det egyptiska folket röstskolkar. Presidentvalet i Egypten förlängs med en extrainsatt helgdag.

Egyptierna vaknade på onsdagen upp till en extra valdag. Myndigheterna hoppas att ändringen i kalendern ska förmå medborgarna att gå och rösta i presidentvalet, som egentligen skulle avslutats i tisdags kväll.

Dessutom har köpcenter tillfälligt stängts – för att förmå shopparna att gå till vallokalen i stället. Och allmänna transportmedel har infört nolltaxa.

Valet står mellan militärens man, fältmarskalk Abelfattah al-Sisi, och vänsterpolitikern Hamdin Sabbahi. al-Sisi är storfavorit, men den folkliga entusiasmen att rösta fram fältmarskalken har varit svag – knappt var tredje röstberättigad har brytt sig om att gå till vallokalerna.

Företrädare för den numera terroriststämplade islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet uppmanade sina anhängare att bojkotta valet.

Egyptens tjattrande klass av mediemänniskor, aktivister och politologer debatterar nu orsaken till det omfattande röstskolket. Handlar det om väljarnas apati eller politisk strejk?

Utvecklingen är hur som helst generande för den tippade presidenten Abdelfattah al-Sisi, som hoppats på ett starkt folkligt mandat för sin hårda linje mot islamister och andra oliktänkande. al-Sisis ende motkandidat Hamdin Sabbahi kritiserade beslutet att förlänga valet, som han ansåg bäddade för valfusk och godtycke. Sabbahi övervägde till och med att hoppa av valet, men nöjde sig till slut med att dra bort sina valarbetare från vallokalerna.

Det officiella valresultatet väntas den 5 juni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.