Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Egyptens kris skakar Mellanöstern

Upproret i Egypten kan få långtgående konsekvenser för Mellanösternområdet. Ett ökat muslimskt inflytande i Kairo skulle resultera i militär mobilisering i Israel och upptrappning av konflikten med palestinierna, säger Anders Hellner, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

Vad kan upproret i Egypten få för konsekvenser för Israel-Palestina-konflikten?

I Jerusalem är man nu oerhört nervös för att den här goda relationen som man haft med Egypten ska upplösas av ett muslimskt maktövertagande i Kairo. Bland palestinierna skulle ett ökat muslimskt inflytande i Egypten bemötas med blandad sympati – det välkomnas naturligtvis av muslimska Hamas, men inte av sekulära Fatah. I förlängningen kan det leda till en upptrappning av konflikten Israel-Palestina. Israel kommer att mobilisera militärt så fort de ens anat att fredsavtalet med Egypten riskerar att brytas, om de upplever ett ökat hot från arabvärlden. Det är en mycket allvarlig utveckling.

Hur påverkas USA:s roll och inflytande i Mellanöstern av att arabländerna öppnas upp? Kan upproret i Egypten leda till en politisk kris för Barack Obama?

Än så länge finns det ingen inhemsk opposition mot Barack Obamas agerande. Den skulle i sådana fall komma från vänstersidan med kritik om att Washington inte ställt sig bakom demokratin i tillräckligt stor utsträckning, men det har vi inte sett ännu. Redan nu har USA ett dåligt rykte bland stor del av befolkningen i länder som Libyen, Egypten och Algeriet eftersom Vita huset under många år hållit de auktoritära ledarna under armarna, och det har man gjort för att mota bort de mer fundamentalistiska muslimerna. Det är också därför Obama vill ha den tidigare säkerhetschefen i Egypten, Omar Suleiman, till ny ledare. Det är en man ur militären som USA känner, och har stöttat sedan tidigare. Det är oerhört viktigt för USA att bevara relationen med Egypten, som med sina nästan 90 miljoner invånare utgör själva hjärtat i arabvärlden. Det absolut värsta tänkbara scenariot för Vita huset är naturligtvis att Egypten rör sig i riktning mot Iran.

Kan protestvågen komma att föra arabstaterna närmare varandra och leda till nya samarbeten mellan länderna?

Inte i det kortare perspektivet. Jag tror till att börja med att kung Abdullah i Jordanien och Khadaffi i Libyen ser oerhört allvarligt och kritiskt på den här utvecklingen, och att de nog redan nu vidtar de åtgärder de anser nödvändiga för att inte protesterna ska spridas till deras länder. Ett problem i många av de här totalitära länderna är också att den demokratiska oppositionen aldrig haft en chans att utvecklas, utbildningsnivåerna är så låga att man helt enkelt inte har tillräckligt kompetenta personer för att driva demokratiseringsprocesser och än mindre hantera den administration som krävs för att styra ett land. I ett längre perspektiv tror jag också att flera av arabländerna är mer intresserade av att stärka relationerna till EU. De har litet att tillföra varandra vad gäller handel eftersom de knappt har några industrier annat än råvaruproduktion.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.