Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/egyptens-president-al-sisi-kan-behalla-makten-till-2030-folkomrostning-avgor/

Världen

Egyptens president al-Sisi kan behålla makten till 2030 – folkomröstning avgör

Foto: Seyllou/AFP

Egyptens parlament har godkänt ändringar i grundlagen som gör det möjligt för president Abdelfattah al-Sisi att sitta kvar vid makten minst ett decennium till. Nu väntar en folkomröstning.

Rätta artikel

I Egypten krattas det i manegen för att den sittande presidenten Abdelfattah al-Sisi ska kunna förlänga sin tid vid makten. 

Parlamentet röstade häromdagen med stor majoritet för en ändring i grundlagen som gör om presidentens mandatperioder. Enligt förslaget ska den längsta tillåtna regeringstiden utsträckas till två gånger sex år. Som det är nu kan en egyptisk president regera maximalt två ämbetsperioder à fyra år.

Reformen väntas träda i kraft år 2022. Det väntade utfallet är att al-Sisis nuvarande mandattid då förlängs med två år. Och att han därefter kan ställa upp i det kommande presidentvalet, med möjlighet att sitta kvar fram till år 2030.

Den nu 64-årige al-Sisi var militär överbefälhavare när han sommaren 2013 störtade den folkvalde presidenten och islamistsympatisören Muhammad Mursi. Denne sitter numera i isoleringscell i Torafängelset utanför Kairo. 

I maj 2014 valdes Abdelfattah al-Sisi till president med 97 procent av rösterna. Och förra året, i mars 2018, upprepades al-Sisis valtriumf, med en segermarginal lika stor som i valet 2014. 

Inte så märkligt kanske, eftersom regimen skrämt bort alla kandidater som skulle kunna erbjuda det minsta hot mot al-Sisi. Den ”kandidat” som fick näst mest röster var fotbollsstjärnan Mohammed Salah, och han ställde inte ens upp i valet.

”Det är ingen tvekan om att den föreslagna ändringen i grundlagen är skräddarsydd för att förlänga al-Sisis maktinnehav”. Det säger en oppositionell egyptisk journalist som DN kontaktar via en krypterad meddelandeapp. Mannen vill vara anonym eftersom han är orolig för repressalier.

Rädslan är befogad – det senaste året har egyptiska myndigheter gripit och fängslat minst 113 människor vars enda ”brott” är att de kritiserat regimen.

Formellt ska grundlagsändringen godkännas i en folkomröstning. Myndigheterna ligger i startgroparna att snabbt genomföra en omröstning, förmodligen redan innan april månads utgång. Ingen väntar sig något annat än att även folket kommer att säga ja till en förlängd mandatperiod.

al-Sisi har trots sina auktoritära tendenser en folklig förankring. Han har ägnat mycket tid åt att odla en image som en stark och handlingskraftig ledare.

Under al-Sisis förra mandatperiod invigde han under pompa och ståt en utbyggnad av Suezkanalen. Och presidentens senaste prestigeprojekt är anläggandet av ”nya Kairo”, en ny huvudstad komplett med regeringsbyggnader, storflygplats och jättelika parkanläggningar. ”Nya Kairo” byggs för fullt i ökenområdet mellan Kairo och Suez och väntas stå klart om drygt tio år.