Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Egyptens regering avgår

Många demonstranter strömmade på måndagskvällen till Tahrirtorget i Kairo.
Många demonstranter strömmade på måndagskvällen till Tahrirtorget i Kairo. Foto: Khalil Hamra / AP
Det styrande militärrådet i Egypten har ännu inte beviljat den tillfälliga regeringens avskedsansökan. Flera hundra människor har skadats under dagen och minst två ska ha dödats. Något som senare under kvällen beklagades av militärrådet.

Det var på söndagen som den sittande interimregering lämnade in premiärminister Essam Sharaf och övriga regeringens avgångsansökan men först sent på måndagskvällen kom beskedet om att militärrådet hade beviljat den. En "bekräftelse" som tio minuter senare dementerades av en källa inom militären som sa till Reuters att man fortfarande inte hade hittat en ny premiärminister och därför ännu inte kunnat bevilja avgångansökan.

Klart är dock att regeringen inte kommer att sitta kvar.

Under kvällen fylldes Tahrirtorget åter av tusentals protesterande människor efter ett dygn med blodiga sammanstötningar där en person varannan minut fördes till sjukhus, skriver Al-Jazira i en blogg.

Vid 22-tiden på måndagskvällen beklagade militärrådet dödsoffren och lovade en undersökning av hur oroligheterna startade.

"Fredliga protester är en rättighet som medborgarna ska kunna använda sig av" skriver man också i uttalandet. Bara timmar senare publicerade Amnesty International en rapport där den egyptiska militärregimen anklagas för att ha "misslyckats fullständigt" med att uppfylla sina löften om att skydda de mänskliga rättigheterna i landet, skriver AP.

Under måndagskvällen och natten fortsatte folk att samlas på Tahrirtorget.

– Oroligheterna är begränsade till Tahrirtorget men det pågår också demonstrationer i Alexandria, sa Sebastian van Baalen som tillsammans med några andra svenskar från Uppsala befinner sig på en studieresa till Egypten till DN.se under kvällen.

Vad säger folk ni talar med om att regeringen nu vill avgå?

– De menar att det inte gör någon skillnad, det är militären de vill ha bort.

Sammandrabbningarna mellan de protesterande och säkerhetsstyrkorna, tog ny fart på måndagskvällen och ilskan över att få förändringar har genomförts sedan Hosni Mubarak avgick som president den 11 februari i år är stor.

De flesta av de 33 som har dödats under det senaste dygnet har skjutits ihjäl, uppger Sky News.

– Vi såg många skadade som bars bort när vi var på Tahrirtorget under lördagen, en av dem var skjuten med gummikula i ansiktet och en annan hade säkert fått omkring 30 skott i ryggen, säger Sebastian van Baalen.

Det finns också uppgifter om att säkerhetstyrkorna använder sig av hagelskott.

Under måndagskvällen strömmade tusentals människor till Tahrirtorget. Där skanderade de i talkörer och sjöng:

– De sjunger samma visor som tidigare "Vi är enade" och "Vi vill att ÖB avgår", berättar frilansjournalisten Maria Jansson som befinner sig på torget.

– Och det räcker inte med att regeringen avgår, hade det gjort det så hade folk stannat hemma i kväll. De vill ha ett exakt datum när militären avgår. De flesta tror att det blir fler demonstranter i morgon och ju fler som kommer desto mer avslappnad blir stämningen.

Enligt en läkare som Maria Jansson talat med har två personer dödats under dagen och fortfarande kommer en stor mängd skadade in till det fältsjukhus som finns på torget:

– Människor vill inte bli förda till ett vanligt sjukhus eftersom de är rädda för att arresteras när de väl tagits in där. Den läkare jag talat med och som jobbar på torget hade varit med om att behandla omkring 300 människor mellan klockan 11 och 21 i dag.

Den 28 november genomförs val i Egypten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.