Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Egyptens uppror väcker den gröna rörelsen i Iran

President Ahmadinejads styrkor slog till hårt mot den gröna proteströrelsen i juni 2009.
President Ahmadinejads styrkor slog till hårt mot den gröna proteströrelsen i juni 2009. Foto: AP
Upproret i Egypten sprider sig mot Iran, där över 20.000 personer gått med i en Facebook-grupp som manar till omfattande demonstrationer nästa vecka.

Inspirerade av de senaste veckornas utveckling i arabvärlden hoppas de iranska oppositionsledarna Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi kunna väcka den gröna motståndsrörelsen till liv igen.

De grönas marsch som planeras i Teheran på måndag blir i sådana fall den första sedan regeringsstyrkorna slog ned hårt på rörelsen i samband med att president Mahmoud Ahmadinejad under hård kritik blev omvald i juni 2009. Minst åtta demonstranter dödades och över 1.000 arresterades under protesterna, de mest massiva i Iran sedan shahen störtades under revolutionen 1979.

Det är dock ytterst tveksamt om iranska myndigheter kommer att ge organisatörerna tillstånd för en demonstration på måndag. Redan på onsdagen kom varningar om att demonstrationen kan komma att mötas av hårt motstånd. På fredag denna vecka firas årsdagen av revolutionen 1979 med arrangemang i regeringens regi runtom Iran.

– Den som vill hylla hjältarna i Egypten och Tunisien bör göra det tillsammans med nationen och regeringen på fredag. Att planera demonstrationer ett annat datum innebär att distansera sig från folket. Det är en politisk handling, sade riksåklagaren Qolam-Hossein Mohseni-Ejei, tidigare chef för den iranska säkerhetstjänsten, på onsdagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ledarna för den gröna rörelsen har sagt att ett framgångsrikt uppror i Egypten skulle ge landet en demokratisk frihet som saknas i Iran.

– Nästa måndag blir ett stort test för den gröna rörelsen. Om regeringen utfärdar ett tillstånd kommer det att bli en stor demonstration, och det kommer att visa hur levande den gröna rörelsen är, sade Mehdi Karroubi till New York Times i veckan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.