Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Egyptierna går till val

I arbetarkvarteren Shubra i centrala Kairo stod män och kvinnor i separata köar utanför Omar Makram-skolan, skriver AFP. De väntade ivrigt på att få rösta i det som beskrivs som Egyptens första fria val.

– Det fanns ingen anledning att rösta tidigare. Våra åsikter var helt irrelevanta, sade Mona Abdel Moneim, en av flera kvinnor som berättade att de röstade för första gången.

52 miljoner väljare i Egypten är röstberättigade och åtta miljoner i utlandet.

Mer än 15.000 kandidater från över 50 partier ställer upp i parlamentsvalet i arabvärldens folkrikaste land.

Valen till de 508 platserna i underhuset inleds i dag och hålls i tre omgångar fram till början av januari. Nio provinser röstar i varje omgång. Tio av platserna är vikta för det nu styrande militärrådet.

Valen till parlamentets överhus inleds den 29 januari 2012 och avslutas i mars. Det nyvalda parlamentet ska samlas första gången den 24 mars.

Militärrådet har uppgett att presidentval ska hållas senast i juni nästa år.

I den rikare stadsdelen Zamalek i Kairo stod hundratals människor i kö för att få rösta.

– Jag är sjuk och jag hade inte planerat att gå, men det som hänt på sista tiden fick mig att känna att jag måste rösta. Vi har varit tysta i 30 år. Det räcker, sade 65-åriga Samira till AFP.

37-åriga Mariam intill underströk att parlamentsvalet inte är slutet utan början.

– Det är väldigt viktigt för mig att rösta, det är viktigt för landet.

Armé- och polisstyrkor uppges patrullera runt vallokalerna och på vissa platser hade Muslimska brödraskapet skickat ut "folkliga kommittéer" som skulle skydda väljarna. En av dem, den 41-årige läraren Ibrahim Mustafa i Shubra, sade att deras närvaro enbart skulle ses som en extra försäkring och att de inte skulle skjuta tillbaka om de attackerades.

– Nej, vi kommer att resonera, sade han till AFP.

När solen steg över Kairoön Zamalek och morgon avlöste natt väntade förväntansfulla väljare utanför skolorna som används som röstlokaler, rapporterar TT:s utsände.

Snart ringlade kön lång längst med gatan Aziz Abaza och strax före nio, när röstningen började, sträckte den sig hundratals meter.

– Det är viktigt att rösta nu, säger 27-årige mjukvaruutvecklaren Hassan Abdel Mejuid.

Det är första gången han röstar, vid tidigare val har han legat på sofflocket.

– Det kändes inte som om det var någon mening. Nu är det annorlunda, det är en ny början.

Han är en av få män som är ute så tidigt, det står mer än 20 kvinnor per man i kön. Det är vanligt att kvinnor röstar på morgonen, dessutom är detta ett av Kairos finare områden. I kön pratas det i nya telefoner och termosmuggar i plast fylls på med café latte i de många fik som kantar vägen.

– Det är fantastiskt, säger 66-åriga Amira A Kamel. Hon har bara röstat en gång tidigare men säger att det nu känns rätt. Hon suckar när hon tänker på dem som sagt att de tänkt bojkotta valet.

– De har fel, säger hon.

– Man måste ta ett första steg. En tusen mil lång resa börjar också med ett steg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.