Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Egyptisk militär anklagas för tortyr

Egyptisk militär har i hemlighet gripit och fängslat hundratals regeringskritiker sedan protesterna mot president Mubaraks regim inleddes. Det skriver brittiska The Guardian, som också uppger att fångar utsatts för tortyr.

Den egyptiska militären har ända sedan de massiva demonstrationerna med krav på president Hosni Mubaraks avgång inleddes den 25 januari hävdat att man står neutral i konflikten, och att insatserna handlar om att hålla isär regimkritikerna och Mubarakanhängarna. Men människorättsaktivister riktar nu skarpa anklagelser mot armén som uppges ligga bakom bortförandet och tortyr av hundratals, kanske till och med tusentals, personer, skriver the Guardian.

Tidningens utsända i Egypten har talat med släppta fångar som uppger att de utsatts för brutal misshandel och i vissa fall tortyr med elchocker av soldater, övergrepp som historiskt sett snarare förknippats med Egyptens ökända säkerhetstjänst. Vissa av fångarna ska ha förvarats inne i det välkända Museum of Egyptian Antiquities intill Befrielsetorget i centrala Kairo där protesterna pågått som mest. Bland dem som gripits av militären finns mänskliga rättighetsaktivister, advokater och journalister.

– Men även ”vanliga” människor som omhändertagits bara för att de delat ut flygblad, deltagit i demonstrationerna eller helt enkelt på grund av sitt utseende, säger Hossam Bahgat, chef för Kairobaserade människorättsorganisationen Egyptian initiative for personal rights, till The Guardian.

De flesta fångarna har släppts efter att ha suttit frihetsberövade under olika lång tid. Men lokala människorättsgrupper hävdar att många familjer desperat letar efter försvunna släktingar. Bland dem som ännu saknas finns bland andra Kareem Amer, en framstående Mubarakkritiker och bloggare som nyligen frigavs efter ett fyra år långt fängelsestraff för att öppet ha kritiserat regimen. Han greps vid en militärpost i måndags kväll när han var på väg från Befrielsetorget.

Ashraf, en 23-årig man som inte vill uppge sitt efternamn av rädsla att bli gripen igen, säger till The Guardian att han greps förra fredagen nära Befrielsetorget då han var på väg med medicinsk utrustning till ett tillfälligt sjukhus.

– En soldat frågade mig var jag skulle. Jag svarade och blev sedan anklagad för att jobba för utländska fiender. Andra soldater slöt upp och de började alla att slå mig med sina vapen.

Ashraf säger att han först fördes till en tillfällig militärpost där misshandeln fortsatte. Sedan flyttades han med händerna bakbundna till ett militärt område bakom museet där han förhördes under tortyr. En officer krävde svar på vem som betalat Ashraf för att gå med i demonstrationerna mot regeringen.

– När jag sa att jag ville ha ett bättre styre slog han mig över huvudet och jag föll till golvet. Soldaterna började sparka mig, fortsätter Ashraf.

– De tog fram en bajonett och hotade att våldta mig med den. De viftade med den mellan mina ben. De sa att jag kunde dö där eller försvinna i fängelse, ingen skulle någonsin få veta något. Tortyren var smärtsam men tanken på att försvinna in i ett militärt fängelse var riktigt skrämmande.

Behandlingen fortsatte under flera timmar innan Ashraf sattes i ett rum med omkring ett dussin andra män, av vilka flera hade blivit svårt torterade. Han släpptes efter 18 timmar med en varning att inte återvända till Befrielsetorget.

President Mubarak och premiärminister Ahmed Shafiq har båda sagt att det inte ska förekomma någon jakt på regimkritikerna, och militären har officiellt uttalat att man inte väljer sida i konflikten. Men Heba Morayef, vid Human Rights Watch i Kairo, säger att så inte är fallet.

– Det har nu blivit väldigt tydligt att militären inte är en neutral part. Armén vill inte ha och tror inte på protesterna, säger hon till The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.