Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Egyptiska kvinnor kräver förändring

Många egyptiska kvinnor hoppas på att protesterna mot president Mubarak ska leda till förbättrade levnadsvillkor, till ett slut på diskriminering och sexuella trakasserier.
Många egyptiska kvinnor hoppas på att protesterna mot president Mubarak ska leda till förbättrade levnadsvillkor, till ett slut på diskriminering och sexuella trakasserier. Foto: Mohammed Abou Zaid / AP
Protesterna i Egypten fortsätter eskalera under tisdagen. Bland kraven på förändring och president Mubaraks avgång höjer även den kvinnliga befolkningen sina röster. ”Diskriminering och sexuella trakasserier sker varje dag”, säger 42-åriga Mona Hanafi, som bor i Kairo, till DN.se.

Under tisdagen väntas upp emot en miljon människor marschera i Kairo för att få president Hosni Mubarak att avgå. Under den gångna veckan har Mona Hanafi, som bor och arbetar i Kairo, deltagit i protesttågen. Hon berättar att dagliga övergrepp av män på offentliga platser i Kairo är något som hon och hennes väninnor tvingats vänja sig vid i ett mansdominerat samhälle under president Mubaraks styre.

– Det går inte en dag utan jag utsätts för sexuella trakasserier. Män gnuggar sina könsorgan mot en på bussen, och ropar nedsättande kommentarer på gatan, säger Mona Hanafi till DN.se.

– Det har hänt flera av mina väninnor att män på bussen har tagit fram sina könsorgan och onanerat framför dem, helt öppet inför alla andra. Ingen säger något, fortsätter hon.

Hon ser de dagliga kränkningarna som ytterligare ett uttryck för det utbredda missnöjet som exploderat i protesterna under den senaste veckan. Omfattande arbetslöshet leder till att många män inte kan försörja sina familjer, i ett samhälle där normen är att mannen ska stå för hushållets inkomster och kvinnorna i stor utsträckning stängs ute från arbetsmarknaden och har betydligt mer begränsade möjligheter att utvecklas i yrkeslivet.

– Det är något som blivit mycket värre under senare år. Männens misslyckande har ökat i takt med att den sociala oron stigit, många av dem tar ut sin frustration på kvinnorna.

Förtrycket av kvinnor i Egypten tar många olika uttryck. Könsstympning är vida utbrett, och utövas fortfarande trots att ett totalförbud infördes 2007. Enligt en Unicef-rapport från oktober 2010 har 91 procent av Egyptens kvinnliga befolkning könsstympats. I storstadsområdena är siffran något lägre, 86 procent, men bland den fattigare befolkningen i stora delar av landet ligger snittet på 93 procent. Stympningarna utförs oftast mot flickor innan de nått 13 års ålder.

– Det är fruktansvärda såväl fysiska som psykiska övergrepp som ger men för livet, och som upprätthåller de patriarkaliska maktstrukturerna. Förutom en lagändring i teorin har egyptiska myndigheter inte tagit några konkreta initiativ. Det krävs ett intensivt informationsarbete för att stoppa könsstympningen som är djupt kulturellt rotad, säger Elisabeth Löfgren vid människorättsorganisationen Amnesty till DN.se.

Många kvinnor lever i ett direkt beroende av sina män. Medan en man har ovillkorlig rätt att skilja sig innehåller regelverket svåröverkomliga hinder för en kvinna att begära skilsmässa. Om hon inte lyckats skriva in undantag i det äktenskapsförord som upprättas innan giftermålet är misshandel i hemmet en av få legitima grunder. Men det innebär ofta en rättslig process där kvinnan måste ha vittnen som kan bekräfta hennes uppgifter. Om en kvinna begär skilsmässa enligt andra orsaker måste hon vara beredd att förlora sina ekonomiska rättigheter från hushållet, och ha råd att betala tillbaka den hemgift som hon fick av mannen inför bröllopet.

– Det är dock väldigt få kvinnor, speciellt på landsbygden, som ens känner till att de har rätt att göra förbehåll i äktenskapskontraktet. Och även om de är medvetna om det är det få som utnyttjar möjligheten eftersom många upplever det som en allt för känslig fråga att ta upp inför bröllopet, säger Susanne Olsson, som forskar i bland annat islamologi vid Södertörns högskola, till DN.se och fortsätter:

– Det är dock viktigt att nämna variationerna mellan olika samhällsklasser. Utbildningsnivån spelar stor roll för vilka krav en kvinna kan ställa. Det är naturligtvis ett av de stora problemen, att högre utbildningar på något av de sekulära universiteten är så dyra att de endast är tillgängliga för välbeställda familjer.

I Kairo hoppas Mona Hanafi och hennes väninnor nu på att upproret mot president Mubarak ska leda till omfattande förändringar. Bättre skolor och utbildning är högsta prioritet.

– En förändring av attityder och normer går inte att åstadkomma genom lagar och regler. Det måste börja underifrån, människors medvetande kan bara påverkas av bättre utbildning. Först då kan vi få en bättre situation, för både kvinnor och män, säger Mona Hanafi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.