Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Egyptiska unga sågar konstitution

Efter att ha lett upproret mot den gamla regimen är de politiska ungdomsrörelserna inte nöjda med den nya konstitution som föreslås. Snart är det omröstning och nu sällar sig flera viktiga röster till aktivisterna.

På fredag röstar Egypten om en ny och omarbetad konstitution som ska bana vägen för demokrati — men alla är inte nöjda.

De unga egyptiska aktivisterna, som under upproret stod på barrikaderna mot regeringen, och till slut tvingade Hosni Mubaraks regim ned på knä, manar folket till att rösta ned förslaget.

Esraa Abd El Fattah, framstående aktivist i 25 januari-rörelsen, säger på telefon till TT att förändringarna inte räcker och att den föreslagna konstitutionen missgynnar de unga aktivisterna.

Bland annat säger hon att en övergångsperiod på sex månader är alldeles för kort. Hon vill se minst sex månader till, då landet ska styras av ett presidentråd med representanter både för armén och politiker.

- Vi behöver tid för att ändra infrastrukturen, för att ändra valreglerna och för att ändra reglerna för hur man startar partier. Vi behöver tid för att organisera oss.

Kraven har fått stöd från ett antal inflytelserika röster, bland dem presidentkandidaterna Amr Mussa och Mohamed ElBaradei.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.