Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ekorekord i skotsk tunnel

Världens längsta eko har uppmätts i en tunnel i Skottland, rapporterar brittiska BBC. Det uppges vara världsrekord i kategorin ”längsta eko i en struktur skapad av människan”.

Tunneln är en av flera som grävts i en sluttning i de skotska högländerna. Den byggdes som underjordisk bränsledepå före andra världskriget.

Ljudexperten Trevor Cox från Salford University spelade in ljudet av ett pistolskott i Inchindown-tunnlarna nära Invergordon.

Ekot varade i 112 sekunder, vilket slår rekordbokens tidigare längstanotering, bara 15 sekunder, från 1970. Det ekot noterades i Hamilton-mausoleet i Lanarkshire.

Pistolen, laddad med lösa skott, avfyrades den här gången av Allan Kilpatrick från RCAHMS, en del av skotska riksantikvarieämbetet. Han är expert på Inchindown.

Ljudexperten Cox säger sig vara förbluffad över akustiken i tunnelsystemet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.