Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Elavbrott ledde till julkaos i Venezuela

Anställda i en mörklagd snabbmatsrestaurang i Caracas.
Anställda i en mörklagd snabbmatsrestaurang i Caracas. Other: Juan Barreto/AFP/TT

Venezuelas auktoritära regim ville sprida julstämning och släppte 44 politiska fångar. I stället blev det den värsta julen på årtionden. Bristen på julmat, plundringar och ett elavbrott som varade i sju timmar tvingade familjer att fira julen i mörker.

Elavbrottet drabbade Venezuelas största städer redan 11.30 på julafton och de få som hade pengar att köpa julklappar för fick vända hem. Det gick inte att betala med bankkort som på grund av sedelbristen är det enda sättet att köpa saker i Venezuela i dag. Tunnelbanan stängde också och tvingade julfirare att vandra hem till sina släktingar. 

Vad som gjorde julen än värre var att elavbrottet slog ut mobiltelefonnätet. Det gick inte att ringa eller skicka julhälsningar till sina släktingar och vänner. Sjukhusen stängde också och höll endast delar av akutmottagningarna öppna.

Regimen hade lovat att militären skulle distribuera fläskkött inför julafton, men de flesta fick inget. Under annandagen, som inte är helgdag i Venezuela, samlades hundratals personer utanför militärens distributionscentral i närheten av presidentpalatset i huvudstaden Caracas och protesterade mot den uteblivna julskinkan.

En anställd stänger dörrarna till en affär under strömavbrottet.
En anställd stänger dörrarna till en affär under strömavbrottet. Foto: Juan Barreto/AFP/TT

– Vi vill ha mat! Vi vill ha mat! skanderade familjerna, rapporterar den venezolanska dagstidningen El Universal.

Matdemonstrationerna genomfördes också i storstäderna Mérida och Ciudad Bolívar, samt på den före detta turistön Isla de Margarita.

– Regeringen fortsätter att spotta befolkningen i ansiktet genom att erbjuda matlådor som inte kommer fram, skrev parlamentsledamoten Tomás Guanipa på Twitter.

Kollapsen var så omfattande under julen att regimen även tvingades införa ransonering av bensin, trots att Venezuela har den största kända oljereserven i världen. Utanför bensinmackarna i oljelandet ringlade köerna långa med bilar som endast fick tanka halv tank. Motorcyklar fick endast tanka fem liter åt gången. 

Kö i ett bageri i Caracas.
Kö i ett bageri i Caracas. Foto: Juan Barreto/AFP/TT

Trots ransoneringen fortsätter regimen att subventionera bensinen – en liter kostar endast några öre – men en höjning kan vara på gång. En av medlemmarna i regimens generalförsamling föreslog nyligen i en radiointervju att bensinpriset borde höjas till sex kronor litern, för att slå undan benen på den svarta marknad där anställda inom det statliga oljebolaget PDVSA säljer den billiga bensin vidare.

Venezuelas president, Nicolás Maduro, har inlett en upprensning inom oljebolaget, men raffinaderierna är i så dåligt skick att de inte kan producera i takt med efterfrågan. Den nye chefen på oljebolaget säger att råvarupriset måste upp kring 80 dollar fatet för att bolaget ska ha råd att göra nödvändiga investeringar. 

Bristen på inkomster gör också att staten inte längre har råd att utföra vaccinationer. Det har gjort att difterifallen skjutit i höjden och att Venezuela i dag har 71 procent av alla mässlingsfall på den amerikanska kontinenten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.