Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

ElBaradei redo att leda Egypten

Mohammed ElBaradei talar till det enorma pressuppbådet som mötte honom på flygplatsen.
Mohammed ElBaradei talar till det enorma pressuppbådet som mötte honom på flygplatsen. Foto: MOHAMMED ABED
Regimkritiske Mohamed ElBaradei kom på torsdagen till Kairo och sade sig vara redo att leda Egypten i en övergångsperiod. Med hans ankomst kan oppositionen få en ledare med internationell genomslagskraft.

- Det är en avgörande tid i Egypten. Jag har kommit för att delta tillsammans med det egyptiska folket, sade ElBaradei vid ankomsten till flygplatsen i Kairo, där han välkomnades av en skara anhängare.

- Längtan efter förändring måste respekteras. Regimen får inte använda våld under demonstrationer, tillade han.

Den förre IAEA-chefen är numera bosatt i Wien men förklarar sig villig att leda en övergångsregering i Egypten om hans landsmän vill det. Nu tänker han delta aktivt i protesterna.

- Om människor, särskilt unga människor, vill att jag ska leda övergången kommer jag inte att göra dem besvikna, sade ElBaradei.

Regeringspartiet NDP öppnade för en dialog med landets ungdomar.

- Vi har haft flera möten med ungdomar men i framtiden kommer vi att vara mer förstående när vi närmar oss dem så att de kan vara delaktiga, sade generalsekreteraren Sawfat al-Sherif.

Demonstrationerna har förklarats olagliga av regimen och enligt säkerhetskällor har minst tusen personer gripits sedan protesterna drog i gång i tisdags.

Ändå fortsatte revolten på torsdagen — om än i begränsad skala.

Egyptens inrikesdepartement hotade på torsdagen med "beslutsamma åtgärder" mot de aktivister som planerar nya demonstrationer under fredagen.

Regimkritiker har kallat till stora protestaktioner efter fredagsbönen, som fortsättning på de demonstrationer som inleddes i tisdags med krav på president Hosni Mubaraks avgång.

Muslimska brödraskapet manar för första gången sina medlemmar att delta i protesterna och sluta upp i fredagens demonstrationer.

I Suez och Ismailia använde polisen tårgas, gummikulor och vattenkanoner för att skingra demonstranter som svarade med att kasta sten och bränna ner en polispostering. En 22-årig demonstrant sköts till döds i staden Sheikh Zuwayed.

- Det är vår rätt att själva välja vår regering, sade 29-årige Mohamed Fahim som har levt hela sitt liv med Hosni Mubarak som president, till Reuters.

- Jag har hunnit bli skallig och Mubarak har fortsatt att vara Mubarak.

En talesman för regimen i Kairo uppmanade landets unga att se upp för "dolda agendor" hos oppositionella Muslimska brödraskapet. Men ElBaradei avfärdar att islamister kommer att ta över makten om regimen faller.

- Det finns en hel regnbåge av personer som är sekulära, liberala och marknadsorienterade. Om du ger dem en chans kommer de att organisera ett regeringsalternativ som är modernt och moderat, sade han.

Utrikesminister Carl Bildt säger till TT att nyckeln till den politiska utvecklingen i Egypten ligger i presidentvalet i september.

- Det rimliga är att man inriktar sig på att göra det till ett riktigt och bra val. Till september är det ju faktiskt inte så långt, säger han.

USA:s president Barack Obama sade på torsdagen att våld inte är svaret på Egyptens politiska kris. Han manade både regeringen och demonstranter att visa återhållsamhet.

Det var Obamas första direkta uttalande om händelserna i Egypten och det gjordes under en Youtube-frågestund om hans tal till kongressen tidigare i veckan.

Presidenten sade att Egyptens president Hosni Mubarak var varit en mycket hjälpsam allierad, men att Obama själv ofta påpekat att Egypten måste vidta politiska reformer.

Mohamed ElBaradei

Mohamed ElBaradei föddes i Egypten 1942 och inledde på 1960-talet en lång diplomatkarriär vid det egyptiska utrikesdepartementet.

Från 1984 arbetade på FN:s atomenergiorgan IAEA, som han senare ledde som generaldirektör från 1997—2009.

2005 belönades han och IAEA med Nobels fredspris för sitt "arbete med att förhindra att kärnenergi nyttjas för militära ändamål och för att den kärnenergi som används för civila syften har använts på säkrast möjliga sätt".

I fjol drog ElBaradei i gång en kampanj för ett politiskt skifte i Egypten, med förhoppningar om att hans internationella ställning skulle sporra oppositionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.