Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Eldsvådorna fortsätter rasa i Kalifornien – har nått Bel-Air

00:30. Trafiken står i princip stilla längs med en trafikerad motorväg i Los Angeles. Mobilfilmer visar dramatiska bilder på eldens framfart.

Branden i södra delen av Kalifornien, som rasat sedan i måndags, har nu spridit sig. Under onsdagen tvingades myndigheterna stänga av en motorväg som låg i eldens framfart och från i dag, torsdag hålls över 260 skolor stängda.

Ungefär 150.000 människor har tvingats fly från sina bostäder sedan eldsvådan startade i måndags. Under onsdagen stängde de lokala myndigheterna av den högtrafikerade motorvägen Interstate 405 i närheten av Los Angeles-förorten Bel-Air – på torsdagsmorgonen var bara 5 procent om bränderna under kontroll, enligt delstatens räddningstjänst och åtminstone 150 byggnader och bostäder har brunnit ner

Bränderna rasar på fyra olika platser i närheten av Los Angeles och det totala brandområdet närmare 45.000 hektar stort. Räddningstjänstens gräns för extrem brandrisk är 165 och på torsdagen bedöms nivån till 296, den högsta noteringen någonsin för en så kallad ”brush burning index report”.

Läs mer: Stor Kalifornienbrand har nått fram till kusten 

Värst drabbat är Ventura County nordväst om Los Angeles där elden förstört minst 150 byggnader och över 100.000 människor uppmanats att evakuera.  Omkring 2.000 brandmän arbetar med att bekämpa eldsvådorna och släckningsarbetet har redan försvårats av  vindstyrkor på drygt 10 meter per sekund, men på torsdagen väntas de nå närmare 30. 

Läs mer: Våldsam skogsbrand i Kalifornien tvingar tiotusentals på flykt

– Det är flera år sedan någonting här brann. Där finns kraftig snårskog och torka, vilket är uppenbart eftersom vi inte haft något regn. Många av eldsvådorna sprids på grund av topografin och har redan blivit farliga. Vinden kommer att öka till minst det dubbla, säger Cody Weireter på Los Angeles brandkår till den amerikanska tidningen Los Angeles Times.

Luftfuktigheten i de hårt drabbade områdena är minimal, meteorologiska myndigheter spår att de ligger under 10 procent. Myndigheterna uppmanar nu alla bilister att undvika de större vägarna vid brandområdena för att inte försvåra evakueringen. Los Angeles Times påminner om 1961 års förödande bränder i Bel-Air då över 500 bostäder brann ner och brandsäkerhetslagarna skärptes rejält.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.