Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Elefanttjuvskytt sköt helikopterpilot

I dag finns det omkring 400.000 vilda elefanter kvar i Afrika.
I dag finns det omkring 400.000 vilda elefanter kvar i Afrika. Foto: Ben Curtis/AP Photo

En brittisk pilot som hjälpte myndigheterna i jakten på tjuvjägare i Tanzania har mördats. Tjuvskytten sköt mot helikoptern och träffade Roger Gowen.

Händelsen inträffade när Roger Gower flög över Maswareservatet i Tanzania där han arbetade för myndigheterna i jakten på tjuvskyttar som jagar elefanter, skriver ITV News.

Gowen hade skickats till området sedan två skjutna elefanter hittats i parken. När Gowen upptäckt dem och fick syn på en tredje upptäcktes han själv av tjuvskyttarna.

En av tjuvskyttarna sköt på helikoptern med ett grovkalibrigt vapen. Enligt Sky News gick kulan in genom helikopterns golv och genom benet och ena armen på Roger Gowen och vidare ut genom taket.

Gowen lyckades landa helikoptern som välte och blev liggande på sidan. Han dog på platsen innan hjälpen hann fram.

När han mördades arbetade Gowen för Friedkin Conservation Fund. På fondens webbplats skriver dess ordförande att Roger Gowen dödades ”medan han deltog i en insats, samordnad av de tanzaniska myndigheterna, för att fånga tjuvskyttar som jagar elefanter”.

Roger Gowen var 37 år och började flyga 2004. 2008 började han arbeta i östra Afrika och har sedan dess flugit för safariföretag och under en tid för brittiska armén.

I dag finns det omkring 400.000 vilda elefanter kvar i Afrika. Enligt Världsnaturfonden dödas omkring 35.000 afrikanska elefanter av tjuvjägare varje år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.