Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/elektriska-alen-miguel-far-julgranen-att-spraka/

Världen

Elektriska ålen Miguel får julgranen att spraka

Elål som fascinerar – och stärker justämningen i Tennessee Aquarium. Foto: Thom Benson/AP

Ljusslingorna i julgranen som ståtar intill ett av akvarierna i Tennessee Aquarium drivs delvis av förnybar el. Levererad av en ål – den elektriska ålen Miguel Wattson. Och elålen har sitt eget Twitterkonto.

Den laddade ålen, en darrål, kallas även elektrisk ål. Och den är just det, en ål som i sin naturliga miljö använder tre av sina organ för att med låg spänning – mellan 400 och 650 volt – bedöva byten, huvudsakligen fisk, och till att försvara sig.

I akvarieanläggningen i Chattanooga i USA-delstaten Tennessee har ålen Miguel Wattsons inneboende spänning även kommit att fungera som något av ett kraftverk för att få ljusslingor i granen att blinka till extra, rapporterar tidningen The Guardian. När Miguel i jakten på mat utlöser elektriska voltstötar fångas den energin upp av ett specialsystem, kopplat till akvariet, som vidareför strömmen till julgranens slingor.

Med lågt volttal under jakten på föda: lite starkare sprakande slinga. Med högre volttal, som ålen släpper ifrån sig under själva ätandet: än starkare sprakande.

Studenter vid universitetet Tennessee Tech samarbetar med akvariet och ansvarar för Miguel Wattsons twittrande.

https://twitter.com/EelectricMiguel/status/1201612737635389446

– De har kombinerat elektrisk ingenjörsteknik med framväxande affärskommunikation, vilket gett den elektriska ålen en röst, säger Kevin Liska, handledare vid Tennessee Tech, till tidningen.

Akvariets ledning hoppas att den ”åldrivna” julgranen blir en uppskattad attraktion, som kan moderera den gängse missuppfattningen att elektriska ålar, och ålar över huvud taget, är farliga för människan.