Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Eliasson: Jag är mycket hedrad

”Jag är mycket hedrad. Det är ett ansvarsfullt, stort uppdrag och det kommer att omfatta helheten i FN:s dagordning, allt ifrån konfliktlösning till utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter”, säger Eliasson till TT.

Han ska nu flytta till New York och tillträder tjänsten den 1 juli.

På frågan om varför just han har utsetts pekar Eliasson på generalsekreterare Ban Ki-Moons motivering vid offentliggörandet: bred erfarenhet av medling i flera konflikter i världen, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling samt svensk FN-ambassadör, utrikesminister och kabinettssekreterare.

– Det var mycket generöst av honom, säger Eliasson till TT.

Han efterträder nu tanzaniern Asha-Rose Migiro.

– Ja, men på ett något bredare uppdrag tror jag, eftersom generalsekreteraren nämnde konfliktlösning och medling också, säger Eliasson.

Eliasson säger att det är för tidigt att uttala sig om vad han eventuellt vill förändra i FN.

– Jag är i kontakt med generalsekreteraren om detta. Vi ska diskutera det vidare. Han kommer att väl att be om mitt stöd i de frågor han behöver stöd och där han tror att jag kan bidra. Men exakt vad det innebär vet jag inte.

Samtidigt gillar Eliasson Ban Ki-Moons agenda för de kommande fem åren, med fokus på fem fält: hållbar utveckling, förebyggande av konflikter och fattigdom, fred och säkerhet, länder i omvandling samt kvinnor och ungdomar.

– Det är frågor jag känner väldigt starkt för. Det är en klok agenda och en av orsakerna till varför jag tar det här uppdraget, säger Eliasson.

– Jag ska göra mitt bästa för att främja FN. Det är väldigt roligt att få vara med och stärka världsorganisationen, fortsätter han.

Eliasson går nu, vid 71 års ålder, in i en period av extrem arbetsbelastning.

Orkar du?

– Ja, jag är i god form. Ålder är ingen fråga. Ålder är ett sinnestillstånd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.