Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 20:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/elsparkcyklar-populart-for-ranare-i-rio-de-janeiro/

Världen

Elsparkcyklar populärt för rånare i Rio de Janeiro

Sjukhusen i Copacabana tagit emot nästan flera patienter som skadat sig på elsparkcyklar. Foto: Diego Grandi/Alamy

Febern med eldrivna sparkcyklar har nått strandpromenaden i Rio de Janeiro. Om helgerna, när körfälten är avstängda för bilar, far familjerna fram och tillbaka på elsparkcyklarna. Och rånare har hittat ett nytt sätt att fly från sina offer.

Rätta artikel

För de flesta är elsparkcyklarna ett kul inslag i det lekfulla Rio, men inte för alla. Sedan de introducerades i december förra året har sjukhusen i Copacabana tagit emot nästan hundra patienter som skadat sig, varav flera med hjärnskakningar och brutna ansiktsben.

Trafikverket i Rio de Janeiro har bestämt att de eldrivna sparkcyklarna får hålla en hastighet på endast sex kilometer i timmen när de framförs på trottoarer. Om de körs på cykelvägar får de hålla upp till 20 kilometer i timmen. Det finns också de som använder elsparkcyklarna i trafiken, trots att det är förbjudet. 

– Mer eller mindre varje dag tar vi emot någon som skadat sig, säger Daniel Ramallo, chef på ortopedavdelningen på Copacabanas största sjukhus Copa D’Or.

Parkerade elsparkcyklar i Rio i Brasilien. Foto: Alamy

Den senaste månaden har sjukhuset tagit emot 30 patienter som skadat antingen händerna, handleden eller armbågen. När familjer är ute och åker står barnet ofta framför pappan på elsparkcykeln.

– Folk måste börja använda skyddsutrustning, säger han till tidningen O Globo.

Sedan i december har två bolag fyllt strandpromenaden i Rio med upp mot 500 elsparkcyklar. De som sponsras av det statliga oljebolaget Petrobras kostar 39 kronor i timmen. Den som väljer det andra bolaget får betala 45 kronor i halvtimmen.

En kategori som inte klagar över priset är rånarna. Sedan elsparkcyklarna introducerades har det blivit vanligt att rånare använder sig av det urbana modet för att fly från sina offer. I förra veckan blev en tjej omringad av fyra killar på elsparkcyklar som rånade henne på mobiltelefon och plånbok och snabbt drog iväg. 

Under året har polisen fått fast tolv tjuvar som använt elsparkcyklar som flyktfordon.

– De använder dem för att snabba på sin flykt, säger Valéria Aragão, polis i Copacabana.

Röster höjs nu för att förbjuda elsparkcyklarna. Kommunens klagotelefon, 1746, fick i förra månaden in 41 anmälningar från personer som retat upp sig på elsparkcyklarna och som vill att de försvinner så snabbt som möjligt.

Läs mer:

Företag går back på elsparkcyklar

Voi-kunders uppgifter låg öppet på internet